Glas naroda

169

буде народа српска. За кога ће се спремати онда ти сннови српски, за кога Ее онда радити они, који су српски новац трошили, док нису људи постали. За то је Матичин задатак и то, да и новцем припомогне да Срби не падну у руке чивуту или горем од чивута, да их нестане у овој земљи. Ми немамо своје српске владе, ми немамо диспозиционих Фондова 1 ), све што имамо, то нам је Матица Срнска, то су нам српски народни фондови . Непријатељи наши поклањају иовце, поклањају земљу само да нас из ових крајева истисну (да на што су насељени ритови банатски!) а ми још ни онда, кадзнамо да нам новац пропасти неЕе, да не помажемо браћу своју. Та Матица и народни фонд треба да терају са својим новцем пропагаиду 2 ), јер иначе ђенамскорим на оџаку закукати кукавица. За то и опет понављамо и народном ФОндуиМатици Српској, пре свега намирујте мање и потребитије људе наше! Жетва је ове годинелоша, аиберба тешко да ће бити боља. Много је људи, који ни за рану немају доста жита, а камо ли за усев. Марву мора продавати, да рану купи, а паору боље је одсећи десну руку, него му продати вола и коња. Њему не Пе требати много, две, три стотине па је намирио све. Са седам хиљада намиреии су њих двадесет, а боље је двадесет средњих кућа, него једна богата. И у провинцијалу требаће, алиукрајинисадилиникада. Видићемо дакле, мари ли народни фонд , мари ли „Матица Српска" за сироту крајишника!

ИЗ ЖСТОРИЈЕ. Срби нод владаоцима од лозе Немањине. I. СтеФан, првовенчани краљ. 1222—1228. Што је св. Сава венчао свог брата СтеФана краљевском круном, с тога се умало није распалио крвав рат између Срба и Угарске. Краљ угарски дигне војску на СтеФана,' али се њина размирица свршина миру без крви. После тога владао је СтеФан само још неколико година на миру. Он са својим, сином Радославом и св. Савом сазида манастир Жичу, обдари га богато многим селима, и нареди, да се у њему постављају србски краљеви и архијепископи, а и њега је св. Сава онде крунисао. Влада СтеФана првовенчаног знатна је како за србски државни живот, тако и за србску цркву. Што се Диспозициони фондови , то су новци о којима царевина никоме не даје рачуна, куд их је дела, њој се само одриси толико и толико, и она отуда плаћа шпијоне, потплаћује и потмићује људе и т. д. 2 ) Пропаганда значи ширење неке мисли; долази од латинске речи пропагаре, шго значи пресађивати, дакле у овој прилици пресађивати са народним новцен и народну тежњу, Ко од иене шта узајми, тај ће ме м послушати кад му шга речем.

СтеФан венчао за србског краља, тиме је добио престо србски владалаца нову славу и светлост. За цркву је врло важно то, што је св. Сава постао србски архијепископ, и што је он разделио сву црквену управу на 12 епархија. СтеФан је снажно помагао свог брата Саву у подизању енископских столица и утврТјавању нравославне вере у Србији. Пре него Ке умрети, СтеФан се покалуђери, а умрво је 1228. С његових добрих дела и заслуга у црквеним пословима, поштује га св. црква за божијег угодника.

С в е т и С а в а. Сава је био најмлађи син у свога оца Немање, и звао се Растко. Он се родио баш онда, кад је Немања овладао Восном, дакле 1169. год. Растко је оддетињства био благ и смеран, и у раним годинама, размишљавао је' више о будућем, него ли о земаљскомживоту. Гледајуђи како му се отац стара, да се у Србији подигну цркве и манастири, и да се међу Србима утврди православна вера, Растко је у младићским годинама добио вољу, да се посвети служби божијој, и да постане помоћник своме оцу у његовим великим делима. Једном дору Немањи неки калуђери из Св. Горе, да просе у њега милостињу за своје манастире. Мефу калуђерима био је и неки старац, родом Рус. Растку је тада било 16 година. Он се са старцем калуђером упусти у разговор, и тада чује какг скромно живе светогорски калуђери. Растку се врло допадне такав тихи живот, па науми оставити дворе свога оца и отићи у Св. Гору, да се покалуђери. Договори се са старцем калуђером, да га поведе са собом. Кад је дошло време, да калуђери полазе у Св. Гору, Растко се измоли у оца, да може отићи у лов. То му седопусти, а он се отимице удали од свога ловачког друштва, састане с калуђерима, и оде с њима у Св. Гору. Отац и мати плакали су за својим сином, кад им донесоше глас, да га је у шуми нестало; и Немања разашље људе на све стране, да га траже. Немањини људи дођу чак у Св. Гору, и обрадују се кад ту нађу Растка. Они остану у манастиру да преноће, па сутра дан одмах да се с њим врате ожалошћеним родитељима. Но Растко се нехте враћати у Србију. Кад сване, он већ беше калуђер Сава; покаже се у калуђерској одећи људма, који дођоше но њега,, и по њима пошље своје пређашње светске хаљине и острижену косу. Од то доба (од 1186.) Сава је ревносно служио Богу и светој цркви. Сава се у Св. Гори све више и више одавао пустињичком животу. Његови родитељи, дознавши даим се покалуђорио најмлађи син, плакали су најнре, а носле неколико година и сами се оставе земаљских весеља, па се покалуђере (1195,). Немања се забави неко време у Студеници, а после оде у Св. Гору своме сину Сави. Бавећи се у Св. Гори, науми Немања да сазида србски манастир. Нагаавши удесно место, пошље свог