Glas naroda

421

своје зараде. Н«ео не зна да лн иза овахцрнихдана не иду још црњи и гори. Не будимо малодушнн и не изгледајмо помоЕи од другога. Уздајио се у себе и помажимо се сами — то је најбоља и најтемељнија помоћ. КористиМо се искуством својим у пролазеБој години, да биунастајубој умели да одолемо незгодама и невољама, које нас могу да снару.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. СИСАК 53, дек. 1873. (Шппуш и друг.) Шеница све јед нако без живахног односа, те се дене само зато одржавају, што је залиха врло умерена. Потиска шеница 82 Фунте по 7 ф . 60=70 н. Панчевачка по 7 ф . 5—10 нов. на 86 фунти. Србска пак по 7 ф . 1 о нов. цол-цента. Кукуруз је код узтезања купаца ценом натраг пошао и држи се стара банатска роба но 4 Фор, 70—75 н, а нова по 4 ф. 50 нов. на 86 ®ун. Босансне је продано 1000 ваганапо 5 Фор. 25—30 н. на 86 фун. ПЕШТА 27 дек. Промет слао, јер је и довоз и понуда слаба. Бележено није пишта. Узанц шеннца за пролеВе 8 ф . 15 н. — 8 ф : 20 н. 3 о б за нролеће 2 ф . 24 н. Кукур уз за мај-јуни 4 ф ? 97% н.

И О П Е Т . . .*) И опвт једна. годава Н опе? један рок, И још ће можда стотана, И не ће дати бог! Свдимо тако за чашом, Седимо тако ми, Ал' празни стоје пред нама Пехари лакоми. Та нема вина у љима, Ни пива опора, Ал' срца су нам претна Жалости, окора. »На зар се тако истопи? Ох, боже, шта ћемо!" Нз пуна срца чисто би? Да сузе плачемо. Н опет стаде уздвсај И речи стадоше, Ео да нам пусте вериге на На уста падоше. Еад и кад зуби шкрине ко Од тешке невоље, Е'о да би ропске вериге Да зуби прекољв. *) Из књиге „Песме Лазе Костића".

Дружина није зборкла Ни Једна речица, На столу је догорела Воштана свећица. Догор ла је свеба веВ И у њој вуница, Свет.туцајуБ' се расцвета Ео мала круница. Усекн'о бих је, ал веБ сад" И нако јој је крај, Да визим, каго круна сја, А гине пламен тај. Та вемож' круна за дуго, Што сатире свој жар, Што хобе да јој пдамен мре, А да је држи гар. Ох! Ад већ опет годи^ И опет једна доб. И ту^ег још господина Господски слуша роб. Лаза Костић.

113 ЕЊИЖАРЕ. Отанаственица. Опомокна књига за учење отачаств ног и општег земљописа, српске и отачаствене повесниде у српским народним шкодама. Свеска прва отачаствени и о јшти земљопис. По најновијам и најбољим извориманаписао Никола *1з. Вукаћевић управитељ сомб. учит. школе и члан народвог школског савета. Панчево 1873. Накладом књижаре браће Јовановића и Павловића 8. Отр. 124. Цена 45 нов. Наш вредан пиеац школских и учитељеких књига г. Н и к о л а Ћ. В у к и ћ е в и ћ обогатио је и овом својом књигом нашу љуто оскудну књижевностшколску и пружиоЈе срп. народ учитељима у руку књигу, којом ће се моћи ваљано служити у предавању отачаственог и општег земљописа с особитим погледом на оне крајеве у којима станује наш народ.Помоћу ове књиге моћиће учитељи склопити себи ваљане геограФске карактерне слике. те предавати деци земљопис занимљиво. Мимо школску употребу читаће и старо младо ову књигу. јер је доиста вештачки испреплетана цртама из наше повеснице.