Glas naroda

106

ВРОЈ 14.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

ГОДИНА IV.

Ако се лубљењем и грљењем љубав указује, онда је указују највише ласкавци и улагивачи, јер они су ваздан иуни слатких речи, они те обасипају нољупцима и миловањем, а кад им загледаш у срце, а ти видиш, да је то све лаж и нретварање. Права љубав је у суцу, а не на језику.

Правасељубав не указује пољупцпма, него према живима делом и учешћем у срећи и несреби, а према мртвима чувањем успомене нокојникове, угледањем на његове врлине, а уклањањем од његових мана и недостатака! . . .

КАКО СЕ ВАЉА ДРЖАТИ БОЈ1ЕСНИЕУ У БОШЊАМА.

Богиње су болест прилепчива. Отров је поглавито у оном гноју од оспе и у крастама и перути с њих. Ако од отих најмања мрвица дође здравом човеку на отворену раницу на телу, макар била само лака загреботина, одмах се као оно нри каламљењу ухвати отров у крв и изведеисту болест. Може да изађе болест, ако се само мрвица одотог отрова ухвати за усне, нос ил' за очи. илиакопадне мрвица од отрова тога на јела иа' пи11а, па с овима дође у тело и у крв. А како лако могу мрвице од отрова да дођу на усне, у нос, на очи, у јела и пиПа, која онде у соби стоје, где болесник лежи, може сваки мислити, кад зна, да је оних мрвица пуно у иостељи болесничкој и на хаљинама и кошуљама. и да одмах лете но свој соби, док се мало покривач дигне, ил' болесник у постељи макне. Зараза ова може да се претаји у телу здравом повишедана, док на један путне букне на сав мах. У неких букне без икојих претходних знакова, а неки осети по више дана пре неку ломност, ил' добије кијавицу, гребање у грлу, ил' промукне гласом. Ово је бар у толико боље, што иза ових знакова, као иза неких весника, може одмах да што чини, како би се боља одлакшала и учинила да мирније преПе. т Гнм ко осети ломност, нека одмах кресече јелом, особито мрсним, и нека прекине пићем, особито силовитим, па нека остане на самој киселици м' воћу; а како се богиње осипљу но кожи, то ако је згоде, нека одмах гледа да се окупа у.млакој води и добро сву прљавштину с коже скине; ако би се осеВао затворен, нека узме повише куваних сухих шљива, па нека само о томе и о оној чорби ноживи два три дана, и нека с тим дочека болест, или, ако не би то могао, а он нека живи она два ил' три дана о самом млеку, а никаква друга јела нека не дирне. Млека може попити на дан по две оке и више. ако му се иште. Чим ко осети грозницу, нека одмах иде у постељу, на нека мирно лежи, јер отимање не вреди, отимањем се само мори, а заовуболест требаснагу штедети, јер је тешка болест, која се има претрпети, па треба и снаге имати.

Од болести ове нема лека у апотеци, затонека ниједан болесник не очајава, ако лекар дође и оде, а не нрепише лека. У болести овој ваља мудрије владати се него у другима, а ово зависи више од нонудача, него од болесника, јер очај није ни нри себи. Од ионудача зависи миого, да болесиик бољу лакше нрекужи. Ако ови не иазе и не чине шта треба, или чине нротивНо, а оно буде болест тешка, опасна и смртна. Највећма греше наши људи у овој редњи претопљивањем соба и претрпавањем болесника перјем и другим топлим хаљинама, које је особито првих дана врло глупо н врло опасно, јерје болесник већ по себи у жестокој ватри. Више него нола самртника од богиње погине од претопл>ивања. Многи остане на мах мртав ударен капљом одоне јаке тоилоте собне, у оној жестокој ватри одгрозпице. Пе може се простомсвету довољно наговорити, да не ложи пећи, док је болесник у ватри. Соба п постеља и покривачи да су само толико топли да болесник, ако је нри себи, не осећани врућнне, ни хладноће. Друго је исто тако и још веће зло затварањесоба, те у оном ужасном задаху и смраду гуше се и здрави, а камо ли они јадни болесници. Даинноћ треба да стоје отвореин прозори од собе у којој болесиик лежи од богиња. Ово је тако поглавито, да без тога тешко ко мирно нрекужи болест. Чист ваздух више вреди, него сва друга радња око бо-. лесника и чување. Иостељу и болесника ваља ставнти по даље од прозора и од врата да није на промаји, на нека стоје прозори непрестано отворени, ако уносе ваздух чист, а не с ђубрета, ил' са смрада ког. Уз то треба да су нрозори застрти, да нрава зрака од суица не уђе у собу, ајошмање болеснику на очи, јер онда и богиње већманаочи навале, те болесник остане слен. Неки хоће тада да узме на чишћење и то брже боље, да накнади оно, што је закаснио пре, док није боља букнула; али тим учини грдно зло, јер кад грозница отпочне, онда се више не сме узимати на чишћење трбуха, јер и лакши, а особито љући лек позледи црево, које је исто онако ипре-

Ј