Glas naroda

ВРОЈ 46.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

ГОДИНА IV.

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. Енез Мидан отворио је 10 о. м. народну скупштину са престолном беседом у којој напомиве, каво је путовао по Европи. како је на свима дворовима лепо примљен и како се отуда добру по зешви нада. Осим тога је важппје у беседи. то, жто кнез вели, да Ие бити ове године виже трошка него доходка те се скупштина има постарати са које стране да се подмири сувишак. Најпосле остављаскупштини на вољу да може и устав меаати те метути веЕу одговорност на министре. Од посланика бира две треКине народ а једну треВину кнез наименује. По уставу с-рпском народни посланици не могу бити чиновници ни адвокати. Са тима које је кнез наименовао прклично су задовољпи у Србији, те се надају важном послу на скупжтини. За кнеза се говори да је доста одлучан, да није лутка министарска ма да је млод, него ови бледе и црвене кад им се попрети са господарем. 1'. о. м. одправљено је краљевско решење у Сибин,, и по коме се непотврђује избор митрополита, романска. Сабор је иаумио поново Попаса да бира но овај је изјавио, да он аутономиЈу црквену тако високо поштује, да нипошто неКе, да се због његова понова избора ова унншти или јој се квар нанесе. Арадски владика Мирон нећеда се да бирати, и тако су изгледи заПопаса, ноима их, којисуизапротуМећана. Намесник далматински барон РодиК остајеидаље насвоме месту. Министри су хтели да га преместе али им сам цар недаде. Барон РодиИ ишао је пре негде у Воку котурску и приво.гевао народ да примн ландвер. ОбеНао му једа 1е се задржати много од ношве њихове и све удесити онако како би њима повољније било. ГроФ Арним на ново је затворен. Покољ у Подгорици пеКе тако олако проКи. Турци неКе да приме за сведоке ХришКане, напуштвју своје на суд, те овај мораде у Скадар се склонити. Парод је усљед тога у Црној Гори жешКе узаврео, него што је одмах по нокољу. У Русији Ее бити у г. 1875. више доходка пего трошка.

РАЗЛИЧНОСТИ. (Одженидбе удадба.) ЈеданпостаријигосподинуБерлину, коме ,је жена пре 5 година умрла, науми да се жени. Оде по обичају и мете у новине оглас у коме себе мало млађег и мало богатијег нанрави и потражи себи жену тим путем. Име некаже, него да се преко поште понуди под тим и тим знаком. Носле неколико дана оде на пошту и ту нађе на њега десет писама са ФотограФИЈама и међу тима једно од његове Кери, којој беше деветнајст година и коју је отац врло строго држао. У писму пише, да она жели да се опрости тамнице очеве и пошто ни ским није позната а отац јој неда никуд да иде него само да чита и то понајвише новине, то је она наумила да се тим новинама толико користи да на тај начиннађе себи мужа кад неможе другчије. На крају писма каже свој знак иписмо дајој сепожље посте рестанте, т. ј. да га пиемоноша недира него да стоји на пожти док недође онај, који знак зна као оно кад се на патроли каже лозинка. Отац се у први мах љутио. После се умири, види да му кКи има право. Подере осталих 9 писама а дееето Керино задржи, оде једном познанику свом, који је имао врло честита сина, ида му писмо. Овај на њега одговори) вКи оде на пошту узме одговор на св»је писмо и са благословом

очијим венча се са тим што јој јеодговор послао. Отацпак окане се женидбе него пусти зета у куКу. (Како се у Београду свечари држе.) У новинама „Видовдану" од 6 новембра о. г. читамо ова два огласа. Пријатеље моје лепо молим, нека ме извине, што сада на св. Аран1јела не могу походе примати. Мивјило Барловац. 0 мојој слави пасв. армфела Михаила не могу овегодине примати походе. Ср. Р. В^личковиК. У Београду, де кад им на свечаре долазе нодијј ' једну раКију и поју једно слатко, па и то јенекима мпого, а шта ми тужан радимо! СИли нећу пуницу или неЋу тебе.) У Лондону заволенеки Немац девојку и испросије, но оваизјави му да Ке се онда вепчати ако се обвеже, да Ке њему матер примити у своју У куЕу, да му води домазлук. Момак, ма да је тако волео девојкт, нехтеде пуницу у куЕи имати и одустане од девојке. Ова га тужи суду. Судац видеКи како момак заиста воле девојку, али пуницу неприма устаде и нружи му руку рече: Да сам ја у своје доба тако одважан био мииуле би- ме четрнајстогодишње муке, и нрогласи момка за невиног. Грозан случај (у Надаљу) БО-ог октобра о. год. у 3 сата послв подне, три несреКнице, мати са две кКери девоЈке, упадоше у собу своје ро|)ене стрине, односно јетрве, и па^у је саморану и болну у соби у куКи у истој авлији. Кад у!)у у собу нађу 2 пожп и ночну исту стрину бости, тако грозно да су јој сво лице, очи. прса, и све руке изболи, те пошто се ова бранила, претискоше је све три и заклаже. — На то је сутра дан и комисаја приспела, и нашла их изгребене, крваве. и тако су исте несреКнице у затвор одпраКепе; Ове несреКиице не познају ни жколу ни цркву ал биртију те како, јер раквју често олбом а вино чутуром пију. У место дакле једне биртије мање дајеједна школа више. за цело би стрина жива бида. ЕЊИЖЕВИА ВЕСТ. ОРАО НАЈВЕМ СРПСКИ ИЛУСТГОВАНИ КАЛЕНДАР за 1815. УРЕђУЈЕ СТЕВАН В. ПоПОВИБ. 10 табака са 22 сдике Цф"" само 50 новчиКа "342 са одабраним садржајем штампа се у велико и биПе за 14 дана готов. КОМЕСИ ЈОН А Р И који су ради продавати — али поуздани људи — нек се пријаве колико требају комада. До 25 ком. рабата 5 новч. но комаду. Од 25 ком. до 100 к. рабата 10 п. по ком. Од 100 ком па на више 25% рабата Примамо јеш у калепдар Сваковрсне Анонсе рачунамо их по целој, нолак и четврт страпе јефтино. Календар излази у 4000 ком. Све наручбине за готов новац рег Ро84 ^асћпаћте, и у комисијон, анонсе и објаве прима: г. АРСА ПАЈЕВШ1 Фактор, У Н. Саду.

власник „задртга за сгпоку народну штампарилу." — уредник Панта Поповић.

Српска народна задружна штаипарија у Новом Саду 1874. год.