Glas naroda

— А шта је са солгабировљевим еином? — Тај чита директору а не он њему. Нисам све заиамтио, брзо говори и то оштро, све еече речи, али колико знам, казаку вам. — Директор му вели: Ви сте погазили заповест свога старешине и преварили сте га , завели сте нандуре, да не изађу предђаке, и тиме подпомогли устанак, буну ђачку, ви сте бунџија, варалица, 8Ликовац, Браните се! Ја сам одмах видио, да неће добро бити, дода Фамулус, директор говори солгабировљевом сину ви, а то је зло, кад он ђаку част даје. Фамулус је научио од ђака покњишки диванити, па и он каже част место чест, али се обично насмеје, кад то уради, што је и сада учинио, но нама не беше до смеја. — Шта је даље, говори брже? На то ће солгабировљев син: Ви мене називате бунџијом, усташем. Јесам, али устао сам на неваљалство. Ја волијем за правду и поштење на вешала доки, него да ми ви за шпионство ордене вешате, глава моја подичила би вешала, као што је хриотова од срамна крста начинила светињу, којој се данас сви клањамо, а орден ваш окаљао би ме. Хвала Богу, те сам вас једаред престао слушати, те сам вам заповест погазио. Заповести ваше газиле су честито име моје и још мало видело би се на мени еамо блато и ништа ваше. За што сте искали да тумарам по ноћи, да се шуњам, да вребам, како ћу наки свога друга, да га у зло увалим, зашто да сам крио што сам радио, за што је мој рад по мраку, по ноћи, кад сунце има толико светлости, да и ја о њој могу свој посао свр-

11« ШТА ВИВА ПО СВЕТУ. — Кнез црногорски иште од Турске, да све кривцо поубија, и о томе да му писмено пошље, даље, да допусти да Дрпогорди у Подгорици имају за себе трг, пијацу, и да буде тамоцрногорски трговачви суд, да се по жељи црногорској измирераспре о граници и пашкацима. — Повереник један кнеза Милаца путује по дворови европски чисто ради самога кнеза. Мисли се да му тражи девојку. — На сабору у Загребу решено Је да Рума, ђаково и Вуковар сами за себе бирају посданика. Ко ндаКа 50 Форината нореза тај је бирач. Одређено је да се сви дугови позориштахрватског у Загребу из земаљске благајне исплате. — Дон Карлос је издао проклакацију на народ у којој доказује да је дон Алфонзо његове место отео. Шпаволци неКе дакле престати клати се изаеђу себе.

РА8ЛИЧН0СТИ. (Нема с евб стране таких другова) У Крагујевцу укро је децембра ове године Пера Т;орђевн1Ј, новипар, и оставио је ј ДРугу своме Световару МарковиКу, који Ве од пове године да ј ЈШше новжне што Ве се звати, Осдобореве," 1200 дуката. ЈЈс- »

шити. Не —■ ви мени хоћете да судите, « ја бих имао вас да на одговор позовем. Вашто да су моја рођена браћа од мене се уклањала као од прокаженог, зашто сам ја богаљ, а здрав читав сам. Висте мој судија, а ја сам ваш туакилац. Ево пред овом честитом господом проФесорима, тужим ја господина директора, који је украо све моје благо, моје лепо поштено име. Судите најпра њему, па онда мени. Мањина проФееора, свуда је мање добра, осудила је директора, али у себи, а векина солгабировљева сина на писмено. Куца једанајст часова а Фамулус трчи од школе до школе: ајте сви у први разред. Овршено је рекосмо ми, сентенција ке се очитати. Навек је тако што и бивало кад у време школскога часа зову нае у први разред. Искуписмо се сви у први разред! Ево и директора с проФееори, који еу гласали ва осуду, осталима жао беше те ине уђоше у нутра. Директор се попне на катедру, уздигне наочаре на чело те испод њих онако преко носа очита сентенцију, коју већ напаметзна. Оентенција је гласила, да се Шајкаш и сол габировљев син за навек истерују из гимназије карловачке. Ћаци из баба Настина квартира загрмеше сви из једног гдаса: није право, а другн прихватише није. — Шта је то сад, виче директор, а ђаци вичу: није право, направи се гунгула, ђаци изађоше у дреки и лупи напоље, а проФесори остадоше сами чудећи се: шта је то и вретеки, а вартс керлс! (Продужиће се)

* А Ж. којник је спадао у друпгаво, које учи. ко леради нема право јести. (Снидање одбора.) Општински одбор вуковарски скннут је недавно. Одбор се »ужио вишој властина неправду. Па сабору је питао посданик ОџиВ бапазашто је то учињепо. Баи јошније пишта одговорио. (Нових новаца) наручила је Србија да јој се у Бечу за два нилиона Форината скује. (Шта бива при избору натароша.) У Стапару убијеп је бирташ код „црвене Флаше" у очи божиЕа нашег, а тај су дан бирали натароша у селу. Бирташи се највише плеИу у изборе кнеза, натароша, поглавара и т. д. ваљда зпаду зашто, добијају али богме често и нлаћају — главом. (Словачка Гимназија одселила се) Мшшстар просвете гаредио је да се затвори последаа словачка Гимназија у Туроц Св. Мартину. Словачкн родољуб и посланив ла угарском сабору Паулини, мојшо је да је мциистар остави до јесени, јер куда ће сада сироетња по овој зизи. Одкуддецн Туроц Ст. Март. нској новаца и за пут удруго месго, кад једван у своке живе, али бадава, ту не помаже иолитва. (Скидање кнеза). У Иригу скинут је за времекпезтамошши Одбор је опшшнски тужно ее иа то жупанији-