Glas naroda

110

тија, а кроз гажење преко зиме дуже ее и влага у њој задржи. Продетњом орању прете у опште две опасноети, еуша и нечистота. Супрот суше помаже наводнење, дубоко орање и добро ваљање, Супрот нечиетоте, нарочито: дивјака, горушице, паламуде, апте, најбољи је лек добра дрљача и плевидба, и фо зараније, док рана и зеље ниЈе ма преузело — што ће бити јесенас — нека буде вечерас. И што лењ да.ве иде, а скуп више плаћа, Стрмњикасамо она ваља, која је угарена, јвр нат је изнемогла, нит )е змпуштена, већ чиста и снажна, Али, ко год избећи може стрмњику боље је евакојако, јер слама на слами, нити чиста нити енажна, па и пробитачна неможе бити.

Мршаве окопавине: кукурузовина кромпириште, и друге боље су него најмастније стрмњике, јер у масннм и чистим стрмњика ма најлакше се црв, метиљ и паљевина (ВгапЛ) измете и залеже. Пролетњи усеви без разлике, морају добро угажени бити, ди Фале ваљци, а оно марвом (овцама најбоље), најпосле: браном, лотром, даском само каквим теретом притиснуто, јер мрви грудве, а тим помаже влаги, јер уништи поникнути коров, зеље и осталу нечистоту, и што је понајглавитије: сабија влагу, сабија семе, да га врући ветри и јаче сунце неопали. Оволико у опште, а саде пређимо појединостима. Емпд Чакра. (Продужиће се.)

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ.

(Недељни извештај од 31. марта.) Времелепо доВ08а у свакој струци доста али јечма највише и усдед тога радња слаба купаца слабо изглед нанижецене. Жито 1 класе 4 ®ор. 60 до 4 Фор. 80.

Лошв 4 Фор. 20 до 4 Фор. 40 нов. Јечам непролази 2 Фор. 50 до 2 Фор. 70 нов. Еукуруз 2 Фор. 40 до 2 Фор. 70 нов. Зоб 3 Фор. 70 нов. Све Бечва цента.

ДОПИСИ „ГЛАСУ НАРОДА. а

У Футогу 26 марта У понедељак је био у Футогу вашар. У једној гостионици хтеде један дечко, келнер, да превариједног „Швабу" за неколико шестака, кад му је враЕао новце. Овај сназив то почне дечка тога чушати. Један грађанин ®утошки, Србин, поименуЈован Веквалац, умеша се стишавајуНи кавгу, — на које га један латов (чувар реда!) који одавна беше киван на н>ега, почне ударати својом батином. Неколико Срба који се ту десише хтедоше да одбране овог јадника, од беснога латова, те почеше најпре молити, а кад не поможе, они га некако изгураше напоље. Овај одјури некуда, и за мало долети Футошки комесар (повереник сигурности — чујте сигурности имаовне и личне!) Сабо, и паланачкиНик оли! Оа својим момцима, те као бесна звер, поче се дерати онуда. удри! псујуКи мађарски бога рацког! „Сад нема ту питања ко је крив? а ко прав? Ко под наџак дође тај је био испребијан: па и сам комесар није се стидео самогсебе, инатујениску и гадну мисао дошао, те је и он сироте Србе праве здраве био и туко. Беше њп 10—12. Једна сирота жена, кад чу, да јој мужа невиног туку, дотрча те моли, али ту молитва непомаже, те и њу истукоше. Свет је бежаој ипак се Сабо није умерио, шта више, латови су на куЕе атагиради де су ког крвавог јадника видели, те су их из куЕа извлачили и тукди. Тако су у куКу једног од тих јадника ушли, њега и брата на мртво пме истукли — тако даједанодњихнеможежив остати — тујеСабо тако свиреп био да се то гнусно дело не налази ни у списима шпанске инквизиције. Па ижену му и стару матер тако избишеда јетруднажена, као што чујемо од тешких батана јуче пометла. Једном су на три места гдаву пробили, другога опет тако нацмекали, да је као проштац дежао, па тако редом кога су нашли. Који присутни беху веле да је то стра било видети како су латови као зверови јурили за светом, да туку не-

вине људе за права бога — Другом једном ноЕао су трипут препаљивали свеЕу — тешко да Ее и тај нребодети — Мадо )е било с наџацима него петама грувај у прси и у трбух, и ту се звер Сабо и несретни и здогласни НиколиЕ не задовољише, него још удри са каменицама и цигљама. На вашаришту беше така врева, као да је све горело, а куд ! год погледаш свуд видиш невине, честите и поштене људе крваве. До каквог слепида дођоше ти безбожницн, сав се свет у крст ставио од чуда и нокора комесарових; то је тако грозно бидо, да се то непамти. Од латова се отликовао својом бесноЕом и суровошКу неки прокдети Србин познати Даша АдексиК; осим једног Србина и Маџара латова, остали су сви као дивљи вепропи беснили. У тим покорима судедовао је и нашег солгч ђорђа ЦветковиКа момак што се овим уједно узима на знаве. Па онда нису се делија Сабо и НиколиК задовољиди што су те невине људе испребијади, него их још повеза па их даде затворити. Нашег ваљаног Беквалца, који је пре неколико дана сиротој шкодској деци књиге покуповао, даде злогласни ст. паланачки комесар НиколиЕ везати, нсовајуК му бога рацког. Пошто је тада као у ведиш пост код судца ЦветковиКа банда свирала, рече му јопг. сад Кеш и ти певати, и тако га везана даде затворити. а момцима наложи да га ту ноЕ у затвору иснребијају — (јел могуКе? У.) Још Нисам готов, осим Сабоа комесара као што напред реко, беше и несретни паланачки комесар неки НикодиК, тв је и он заповедао, својим момцима „удри"! Најпослесве да суљуди криви били, имају комесари упутство за таке поступке, ато би бидо без боја притворити, испитати, па ако је ван граница њиови парагра®а, то се имају такови уредовним путем, вишем суду предати а не пасилнички туКи, као што то чине Футошки Сабо, и НиколиК комесари.