Glas naroda

114

ШТА ћЕ БИТИ СА „МАТИЦОМ СРПСКОМ."

Лицем на Лазареву суботу о. г. држана је ванредна главна скупштина „Матице српске" на којој беше близу стотину чланова из Н. Сада и околине и ту је на предлог школског реФерента бачке дијецезе От. В,Поповића једногласно решено, да и скупштина подпомогне представку председништва „Матице српске", којом се оно што министар наводи, да треба да се Матица сели, побија, и манистар моли да Матицу на миру остави. Од како је изашла наредба министра просвете, да св сели Матица српска у Пешту и заказана скупштина Матичнна ни један честит Орбин није питао шта ће решити скупштина Матичина, јер је свако знао да ће решити да се не сели, али и пре овога рвшења и поеле њега свако пита: шта ће бити еа „Матицом српском" ? Шта ће бити? Остаће де и јесте Ми рекосмо. Ми рекосмо много, али неодустајемо од речи. Водише истрагу против словачких гимназија и укинуше их. Водише истрагу и против наше гимназије у Новоме Оаду и ено је живи науци на част а Орпству на добро и дику. Водише истрагу против Матице словачке и баш лицем на дан састанка Матичине скупштине етиже нам словачки лиет „Народне новине"ина првоме месту донесе црн оквир с мртвачким крстом и натписом: „Матшда сдовепска" је решењем угар. кр. Миниатра унутрашњих дела дана 6 априла (25. марта) о. г. под бр. 125 — сарањена," Воде истрагу и против наше Матице али наша Матица нвће умрети. Зашто? — Баш за то неће, што је словачка умрла. За то неке што ми нисмо Словаци већ Орби. Не хвалимо се, али тако је. Тако је за то, јер смо ми живи, јер се не дамо.

Ових дана изађе на видело у угарском сабору да у Угарској има само Маџара и Срба, јер на сабору угарском, који преставља читаву земљу чусмо само Србе и Мвџаре. Реч је била о томе, да држава даде 300.000 Фор. а. вр. позоршпту маџареком у зајам да дозида кућу, коју даје под ккрију од које се издржава позориште. Ту устаде Милетић и рече да би се да је Маџар пред светом стидио, да за маџарско позориште иште новац немађарске сирогиње. На то додаде др. Махајло Полит, да држава маџарска није држава једнога н&рода него да је држава од више народа. Ту се дижв урнебесна вика на Полита, али Полит неузмиче, него рече, да акоМаџари и кажу да је само један н&род у Маџарској, да попис народа казује, да има више другога народа у Маџарској него Маџара, те би требало онда подпомагати позоришта и других народа. Истина, да је миниетар Тиса размахнуо се и реко Политу: Моли се Богу, што еи мали цар, кад си посланик и седиш на сабору али дед попробај на пољу тако говорити, но све то није толико, колико што су та два Орбина показала, да „Срб још живи, да је јунак," а са јунаком ее другчије поступа него са плашљивцем, и то је оно из чега изводимо, да ће се Маџари добро промислити пре него што укину Матицу српску, ако она не би се никако хтела селити у Пешту, што нити треба нити хоће, Да ће путници надићи Краљевића Марка и кад спава види се и отуда, што лист „Лојд Пештански" који добро знаде од куд ветар дува, прими из Новога Сада телеграм у коме се јавља, да је скупштина Матичина многобројно посећена, и да је мирно и достојанствено евршена, а тако добре речи непушта ју се у лист, кад се зна, да ће зло бити. Дакле и онет велимо : Матица остаје деје.

НЕШТО ИЗ НАУКЕ 0 ВРЕМЕНУ. (Наставак.)

III. Ваздутно струје и време. Ако емо ради да јасно појмимо услове времена, ваља добро да узмемо на ум ово што иде. Истина да од сунца зависи лето и зима, јер његови зраци изазивају топлоту а без њих влада хладноћа, али опет оно с&мо не узрокује време у ужем смислу, т. ј. свакидашње.

Кад би оно зависило само од сунца, то би на сваком извесном делу земље, и у свако извесно доба године владала не промењљива топлота и хладноћа; али сунце изазива кретање ваздуха, отуда струје ветрови из хладних предела у топле, из топлих у хладне, и доноее собом час ведро час облачно небо,