Glas naroda

246

Ко се не би латио ханџара, Ко се неби на шљедника диг'о?! Будите се!.. годема је беда: Весно псето браћу нам уједа! Вудите се! пањите се, вуци! Нек се диже вихар јатагана, Нека грме тешки абердари, Нека звечи сабља окована!

Ш ТА В II В А П 0 С В В Т У. Енез Милан одпутовао је 18. о. м. у Беч. Тамо се састао са царем н политичарнма аустријскнм. Енез је отишао у Беч због устанта херцеговачког. Шта Ее се углавити незна се, али се пушта гдас у свет, да ни Русија ни Пруска недопуштају Србији да устане на Турке. Јамачно да се Србија неће ни сада маЕи. У Београду и унутри искупшго се внше јунака, који би од добре воље преко Босне прискочили браћи својој у помоВ, али влада им недопусти. Међутим купе се прилози на Херцеговце у Београду. Накупљено је за један мах на 80' 0 дуката, и сами жандари заузимају се за свупљање. Међу тим говори со да кнез Милан тражи зајма у Бечу, а има гласова, да каез неКе моЕи уздржати народ да неприскочи браВи. Још се и то гласа, да је кнез Милан отишао у Беч да се жени ивеЕсезна и за име девојчино. То је нека богата рускиња Наталија. — У Новоме Саду забранила је влада угарска купљење придога на пострадале Херцеговце „народноме колу", и као што се чује, минисхра то јако пече, што Срби хоће да купе прилоге на Херцеговце, те је питао како су Срби примиди ту забрану Варошко нреставништво запитадо је министра, да ли је слободно, на оне бар, који су пребегли у Аустрију купити, но још до данас нема одговора. — Устанак херцеговачки шири се сваки дан, али је сила турска многа, те морају усташи да се у горе повдаче. У Невесињу Срби су отели три топа, 180 острагуша, муниције 28 коња. Иртмх и рањених Турака 90. Срба 28. Турци паде седа хришћанска. Усташи су опкодели Требиње. Дрногорски јунаци и без повладе ннежеве помажу браћи. Херцеговци и Бошњаци ишту од Србије само то што им Црћа Гора чини. Више чета црногорских већ се бију. Еапетани су им ЖимориЕ, АдексиЕ и Петровић. Осим тога из Боке которске, дакле из аустријске земље, прешдо је 400 ЕривошиЈана и једнако други за њима хите. Н Словенаца из Љубљане отишдо је педесет младих људи и купе се и даље. — Турци на траници Аустријској јако су озлојеТјени на Немца. Они се спремају, да наиадну на села аустријска, да се свете. — Аустрија шиље војску на границу де је устанак, а и Србија држи своју на окупу на границама својим — У Романији чудни догараји. Нзгледа да је већ свршена ствар, да се кнез изгна из земље Народ није с њвме задовољан и министар ратни отишао је у Петроград, да види на двору руском, хоће ди и Русија да кнез Еарло иде из земље. При поласку свом заповедио је Официрима да ма да се што најмање макне у земљи, да свакога без изузетка убију, и да туку до последњег Фишека. Говори се о'некој завери, у којој су инеки Официри, а тако исто да је све то руеко масдо. Енез је некуд отишао из Букурешта но незна се куда. — У Грчкој такође краљу није тврдо под ногама. На новој скуиштини биће у ведикој већини они који су против данашн,е владе. — У Хрватској одтчели су избори и већином су 22 и 2 . о. м. обављени. У Срему, колико је досад познато добро су по

Крст у руке!. с барјаком висоео, А ми ћемо сви вама у бко! Овде нема никаквог живота, Чудо, покор од некојег доба! Тамо има смрти на бојишту, Вечне славе и мирнога гроба. Па хајдемо, соколови сиви, Не трунимо забадава живи! Мита Лопови*.

Србе испали. Изабран је у Руми једноглаено др. Јов. Суботић а за срез румски Стеван Поповић, бивши уредник Заставе, у Илочком срезу ватрени Србин (Вукас) Вувашиновић, у Товарнику и Ердевику биЕе на ново избор у Иригу ЖивковиЕ. У Осеку изабран је такође једногласно др. Јован Субо^ тић, а у срезу Васа Јурђевић бивши проФесор на новосадској гимназији. УТројству изабранје правосдавни прота Стевковић, У Вуковару ЕушевиЕ, а ЖивковиН доглавник банов пропао је. У Дарувару одступиоје ВојновиЕ и тамо је ЗабрдацПетар изабран огром. веЕином. У Слатина добио је Лончаревић само 10 гласова више од ПоповиЕа Еосте посланика на карловачком сабору. У ђаковачком срезу изабранје Иван Томбор, и чувени уредпик „Обзора" МишкатовиЕ. који се светио наду МилетиЕевом пропао је при избору у Петранцу, де изабраше Шашића подпуковника. У Пакрацу Србин Балтић. — За Бачку у 11 изборних места заказани су избори 30. о, м. 11 августа по-римском, баш на Мајку АнЈјелију. На светог. Идију била је конФеренција у Тители на којој беше искупљено на 300 бирача и том је приликом проглашен НилетиВ за кандидата. Против овога стављен је Надашки. Солгабиров чини свака чуда, а тако исто и кнезови му. Затварају људе, који су за Милетића, недају им се нигди састати, ни на чаши вина ни у својој рођеној кући, али еве што је радо да српско име остане светло, неда се заплашити, и стесњено јаче све на више скаче, те солга Ее се још грђе осрамотити него при ирвом из» бору. У Срезу нак титедском тамо само некн попови нарочито дочки, који се нааравио и кнез и натарош у селу те гази закон од обести, упињу се против МилетиЕа а народ је сав листом уз њега. — У Ст. Бечеју беше тако^е на светог Илвју многобројна конФеренција из свију места, и једногласно је изабрада за кандидата Александра Тривунца. Мидош Димитријевић чује се даје замлио на кандидатури у Еулнинском срезу пошто му је понуђена у ст. кањишком, деје сигуран, те ће по томе честитоме Мудроњу остати на миру Еудпински срез. — У четвртак цео дан крвав бој око Требиаа. Турци затворени немогу живети. Народ се диже од свакуда. У петак у зору продужен бој.

0 Г Л А С,

!!! ЗА УКВАРУ Ш Нема боље помоћи од мојих најновијих подпасача што су патентирати. Фине рукавицепо 1 ф. 10 нов. и то само код Аугуста Цнгаера, 1—3 рукавичара у лебарској улици у Н. СаДУ-

ИДЕ , ЦМ УТЛК.