Godišnjica Nikole Čupića

15

После ручка би седница у Царском Географском Друштву. Доста чланова, а доста и слушалаца.

Г. Семеном показа нам карту Русије, на којој је представљена радиност те државе. Професор Бестужев= Рјумин, у дужој беседи, каза нам успехе руске колонизације. Наш г. Ј. Суботић говори о једнини књижевнога језика у Срба, Хрвата, Словенаца и Бугара.

После тих академичких беседа, разиђосмо се сви скупа, и ми дођосмо у свој стан Белвп.

Венцеград-Кронштат

1 Јуна, после ранога доручка, седосмо у кола, те се извезосмо на Невску обалу, онде где се она зове: »Англискаја Набережнаја«. Ту се укрцасмо у војни ород, који се зове Онега, и, у 10 часова, појездисмо у Кронштат који су сада Кронштаћани, навлаш звали: Венцеград. Нас су онамо били позвали Кронштаћани у госте.

Најпре пропловисмо између морских градића (форова): Петра, Александра, Константина, п Павла.

У Павла смо излазили те гледали џиновска утврђења од гранатних тесаних стена. И војни људи, морски официри, рекоше нам, да те стене не само не штите од данашњих топова, него су још, својим распрскањем од пројектила топовских, једна опасност више за браниоце. С тога се, рекоше нам даље, мора то све опасати ливеним гвожђем ! !

После тога, разгледасмо нову доку, то јест, ону, тако да речем, карлицу у којој се граде морске лађе, коју зида грађанин г. Русанов, на 20 стопа ниже од површине морске; у њој доручковасмо красно, писмо шампањца, и слушасмо руску химну.