Godišnjica Nikole Čupića

слављеним ветеранима човечанске просвете придруже густим редовима нови, бујни, славољубиви борци за слободу, за човечанство, и просвету.

«По своме народном карактеру, Словени нису научили чинити кривде и увреде другоме: они за љубав и за чување својих права свагда с радошћу и захвалношћу плаћају љубављу и уважењем права других. При свем том, знајући из искуства, како мало пријатеља имамо у Јевропи, ми сви осећамо потребу, љубити један другога, узајмице помагати један другоме, као права браћа, и не заборављати један другога у време опасности !

- »У тој уверености, растајући се с Русијом, ми сви осећамо велику и милу дужност захвалити свему народу руском за пријам, учињени нама, словенским гостима на етнографској изложби, пријам, у ком се огледало и срдачно братско осећање, захвалити и за старо словенско гостољубље, које се овом приликом показало тако дивно како нигде другде.

»Пре свега стављамо своју дубоку захвалност пред стопе великога оца Русије, несамртнога ослободитеља народа, Императора Александра Николајевића, и Њенога Императорскога Величанства Императорице Марије Александровне, који су тако милостиво улостојили нас поздравом, као браћу, на братској земљи. Приносимо своју пуну поштовања захвалност Његовом Царском Височанству Великом Кнезу Владимиру Александровићу, почасном председнику Етнографске Изложбе; Његовом Царском Височанству Великом Кнезу Константину Николајевићу, и свему роду Царскому. Захваљујемо Московском Друштву пријатеља природних наука, Упиверситетима (. Петробуршкому и Московскому, Одборима за пријам словенских гостију у Петрограду, у Москви, Кронштату, Варшави и Вилни; Главама и Думама: у Петрограду,