Godišnjica Nikole Čupića

94

остало много више за испитавање; за то ћу се код њих повише и забавити.

Ко је био Доментијан 2 Калуђер хиландарски, прост јеромонах, који је живео у средини ХШ. века и писао обе оне своје биографије за владе краља српског Уроша.

Побожан човек, а учен, образован, племенит и слободоуман — тако га описује П. ШаФарик'. — Мало знамо о њему; али да видимо можемо ли по ономе што знамо пристати на овај суд Шафариков.

1258. г. Доментијан је живео у Карејама »у сихистарији« (на другом месту: »вђ млљчалђници«) светога, Јаве, и те је године довршио Савину биографију и послао је у Србију на дар краљу Урошу.“ После 11 година, 1264. г., живео је у Хиландару, у пиргу (стлбпоу) преображења Спасова (ндвже жикетћ посктител доушћ сгетмнућ отућ жикоуштвнхк књ скетомћ отств томћ«), који подиже исти краљ Урош »квишве келднклдго мопхстнрд кћ гор5«; и те је године довршио животопис св. Симеуна и послао га опет у Србију краљу Урошу. — На записима у оба своја дела Доментијан сам себе називље »последњим учеником» св. Саве.

То је сев, што је Дом. сам о себи у својим делима испричао.

|. У истом делу стр. 206.

2. По запису у Даничећеву издању то је било 1243 г' Алп ми св чини, да је тачнија она година, записана на једном старијем рукопису овога дела (Јагић Заппе У. Орга 1! ауоф! П.) Јагићу се овај датум (1252) „чини подобнији истини его ли 1243., која је година готово преблизу свпјема опијем догађајима, које помиње Доментпјан

— —а на против г. !261, кад 'но исти Дом. написа п доврши живот Св. Симеуна, одвећ далеко“. -- Како је п текст овога записа друкчије п крађе стилисан од онога у издању Даничићђеву, може се мислити, да је првобштни запис био још друкчији и, можда, пунији, те и више било у њему о самом писцу.