Godišnjica Nikole Čupića

АМУ

95

Али има о њему једна драгоцена белешка од његова штићеника п ученика, Теодора граматика, који је 1263. у истом пиргу преображења Спасова преписивао по наредби његовој Шестоднев Јована, егзарха бугарског, У запису иза друге половине Шестоднева прича Теодор ово:

— Ове се књиге писаху по заповести и трудом светог и преподобног оца нашег, богоумног јеромонаха Доментијана, који беше тада духовник хиландарске лавре, правога књигољупца и од истине великог богољупца, коме нека је похвала на небу од самога Бога и од свих анђела његових за његову божанствену љубав према самоблагом источнику милости и за његово свето знање светих књига. Мене спана, (голобрада, ћосава) кад дођох у Св. Гору и једно лето пробавих у њој, нађе овај христољубиви отац мој и разуме од мене, да умем свете књиге преписивати, и у име божје здоговорисмо се да тако радимо, ако Бог хоће. У те дане стадоше гонити спане

7, К. КалаИдовичђ. Јоаннђ. ексархђ болгарскш Москва 1821, стр. #64: 165. НПрол. УЉОУТЕ

2,, Шафарик у Ист. југосл. вњиж. 111. 116 довија се значењу ове речи, те мисли да је = еунух («фез зећете Чаз УУогр спанђ 21 ђедецшеп «). О том говори тако опет у истом делу на стр. 206. — Голубински, јамачно по ШЛафарику, узимље ту реч тако исто (Кратки очеркђ ист. прав. церк. 187]. стр. 504), само што је доводи од олиуоб ми што без сумњичења тврди, да је=еунух. Али Кад се узме на ум, како су старп свети оци проклињали бријање браде као сујетан светски обичај и како су се ради браде свађале црква грака и римска (грчки свештеници подсмевали су се ћосавим свецима латинским, на против папе — као на пр. Лав Ш! — заповедаху нарочито своме капру, да за разлику од грчкога голобрад ходи); кад се знају стари обичаји свзтогорски (Д. Аврамовић Света Гора 1818. стр. 80, 112); кад се на послетку, што је главно, узме право значење речи слао; (Ра Савасе О1озв. ад <стргогез тефае е; 1аптае стаеснанз, (отиз 1: солауос = сип гага ез ђагђа); — онда се не може друкчије мислити, него да је Теодор граматик био ћосав (или још голобрад онда, кад су га гонили).