Godišnjica Nikole Čupića

105

од свог пријатеља (О. М. Непотпун. Недостаје му на различним местима на, 43. листа, које — вели — није могао попунити рукописима карлов. библиотеке и сремских манастира, јер је у овима сасвим друкчија, млађа (Теодосијева) редакција овога дела. У њему су обе биографије. Не знам где је сада тај руколис. По Шафарику био би писан друге половине ХГУ. в. али по огледима из њега штампаним у Зетђазеће Гехећеттег Даничић држи, да није старији од | — његовог — рукописа, »ако није још млађи«.

4 Рукопис библ. одеског университета, по Јагићу (Атсћу П. 32) од прилике ХУ. в. Писао га »тшиње дЕлвњ Мнхо«. У њему је само живот св. Симеуна, који се — осим малих разлика — слаже у свему са оним у издању Даничићеву. Остаје нам још Ееивотопис св. Саве од Теодосија, калуђера хиландарског. Ово је у ствари само прерада Доментијанове прве бпографије, али така прерада, да као што вели Шафарик —- »ни камен на камену није остао од старе грађе«. Осим тога има у њој и нових података, а и о по нечему се друкчије прича но у Доментијановој биографији. Можемо је дакле, по томе аи према ондашњим књижевним приликама, сматрати као засебно дело, као што је данас обично и сматрају.

О овоме Теодосију знамо данас поуздано само толико, да је био »мннх« хиландарски. У досле познатим рукописима, у којима је ова његова биографија ја има их сразмерно врло многој, нема никака записа, по коме би се што више о њему могло сазнати. Можда никака записа није било ни у првобитном саставу. Само се у наслову, и то не у свим рукописима, очувало име ауторово. Тамо се вели, да је ово »житње« — — — »скадано првиодовињић Дометедномћ — — — сипнслно же дсо-