Godišnjica Nikole Čupića

дочекаше не само духовници, него и гусернатор, ђенералмајор ХКоханов, и пачелник Х дивизије, ђенерал-лајтнант Глебов.

Манастир Честнохов изгледа као какав града и био је један од најтврђих градова у Пољској кроз целе векове. Године 1704 Шведи су га узалуд опсађивали. Игуман тога манастира био је месту и војни команданат све до године 1765. Манастир је тај веома богат. У њему има једна богородичина икона, за коју Руси веле да је православна, и да ју је моловао Јеванђелист Лука! Она се обично зове: »Честноховска Божија Мати«. Она је у толиком поштовању да за њу, веле, зна сва православна Русија и сва католичка Пољска. Године 1656 Пољска је скупштина поднела своју отаџоину заштити ове иконе, коју народ сматра као »Краљицу Пољској«. Икона та има »три ризе«, од којих свака стоји на њој по четири месеца тако, да се све три, за годину дана, изреде. Једна је риза, веле духовници, од сувога злата; друга је од дробна бисера, а трећа је од драгог камења. Ова последња, веле, да стоји неколике милионе рубаља !

Кад се икони те ризе мењају, то јест, кад се једна свлачи а друга навлачи, бивају велике богомоље, и певају се Богородици најлепше стихире и песме.

И другога блага, и разних драгоцености, показиваше нам калуђери врло много.

Некад је овај манастир имао земаља читав петнаести део старе Пољске (на својих 5 милиона хектара). Данас тих добара нема, али му остаје големо друго богаство. И сваке године њега походи педесет до шездесет хиљада богомољаца из свих крајева три велике царевине.

Овде, у овом манастиру, видех се и познах с г. Мосоловим пуковником, врло образованим и врло милим човеком. Чини ми се, тај је човек, од онога доса, учинио

велику услугу статистици руске царевине.