Godišnjica Nikole Čupića

9

Варшава

Одатле се кренусмо пут Варшаве, у коју и стигосмо у по ноћи, 4 Маја, и одседосмо у »Европејској Гостионици«, где нас чекаше врео чај, и укусна закуска.

5 Маја, у 9 часова пре по дне, после малога доручка, разгледасмо варош Варшаву, о којој ваља рећи неколико речи:

Варшава, главна варош руској Пољској, била је некад столица Мазовском војводству. Она је на левој обали реке Висле, пи има 308.550 становника, међу којима је Јевреја 102.250 душа.

На десној страни Висле предграђе је и тврђава Прага. Међу Варшавом и Прагом, преко Висле, има дивни мост на седам ока. Тврђава је зидана 1632. Варшави је диван видокруг на све стране. У њој има много лепих кућа и цркава. Највеће су цркве: Свети Јан, Св. Крст, Св. Андреја. И за њима библиотека са 313.000 свезака.

Варшава је место врло старо, али за дуго време није имала никаке важности. Изнајпре је била, као што рекох, столица војводству Мазовском, па је столица целој Пољској постала тек под Спгисмундом П, 1566. Карло Х, краљ шведски, и Фридрих Вилхелмо, електар бранденбуршки, под Варшавом су са свим потукли Пољаке 1656 (та је. битка трајала три дана, и зове се: Варшавска битка).

Године 1703 Варшаву освоји Карло ХИ, а године 1794 покори је Суваров.

Кад се делила несрећна држава пољска, Варшава је била припала Пруској.

Године 1807, Јануара 2, Француски ђенерал Мират уђе у Варшаву. Од тога доба, до године 1815, она је била престоница Великом Војводству Варшавском.

Године 1815 Варшава је дата Русији.