Godišnjica Nikole Čupića

Љ

41

Русије. Она није ни на какој великој води, јер речица Москва, која се вијуга кроз варош, носи само мале лађице и сплавове; али, находећи се готово у равни, Москва има лак саобраћај с рекама : Волгом, Оком, Доном и Дњепром. Москва није доста стара, да буде толико »света« колико Кијево, али је она бар за Велико—Русију »Белокаменаја Матушка Москва«. У осталом, и по својим самим становницима, бар по великом броју породица које владају, Москва припада свој Русији.

Ево, у неколико речи, плана вароши Москве. У средини је Кремаљ, неправилан троугао, с високим зидом, и Китај Город, на северној страни реке Москве. Око Китај-города, обавија се део који се зове Бели Город. Сад настаје један булевар, који заузима три четвртине круга, и који се крајевима својима наслања на леву обалу Москве. После овога. булевара обавија се Земљани Город, где су некад живели занаџије п спротиња.

Од краја прошлога века, та је Земљана Варош окружена једном широком улицом, засађеном дрвећем и баштама. Та улица опкољава целу целциту варош, и може имати дужине око 16 километара.

Даље, иза овога булевара, настају предграђа. Простор који заузима Москва имаће више од 100 четвероугаоних километара. Само су на том великом простору куће растркане или су опкољене великим баштама. На тај начин Москва би се могла хвалити својим јавним здрављем, јер има доста згоде да обилује чистим ваздухом. Али у многих кућа сутерсни су у земљи, и толико су влажни да, по уверавању статистичара, у Москви више умире него што се рађа'. Али кад се гледа из далека, те се не виде таке тајне невоље, Москва је необично лепа с

! изве Весиз. У 718.