Godišnjica Nikole Čupića

и[7 Москва је и индустрији престоница. Од половине овога века у њој има већ на 650 радионица са 40.000 посленика којих радови износе на стотину милиона динара. Увоз годишњи представља вредност од 400 милиона. Од паркова око Москве најлепши су: Соколници, на североисток од вароши, и шума на северо-западу, где се находи дворац Петровски.

17 Маја, Руси нас поведоше, да нам покажу што је вредније да се види у Москви. Најпре одосмоу Успенску цркву, у Кремљу, у којој се крунишу руски царевиш; и у којој су гробови руских владалаца до Петра Великога!; у цркву Благовештенску, п у манастир Чудов.

Под кулом »Иваном Великим«, на лепој подини, гледасмо оно прело звоно, које се зове, као што рекох мало пре, Цар Звонима, а мало даље: Цара Топовима, (топ грдосију).

С куле пак разгледасмо дивну панораму коју представља Москва, раширивши се свуда око Кремља.

Из Кремља одосмо московскому ђенералном губернатору Кнезу Долгорукому, који нас прими врло љубазно, угости сваким понудама, и марљиво распитива за наше земље и за живљење нашега народа на дому.

Од Долгорукога, одосмо московском живом светитељу, митрополиту Филарету. Нас је свуд водио Кнез Шчербатов, московска глава. Кад се приближисмо кући, у којој седи митрополит, Кнез замоли све који пуше, да би потулили цигаре, и да једну рукавицу с руке скину, приступајући к СОватителк!

Старац је већ као сенка. Једва ноге држе слабачко му старачко тело, али му из очију још сија душа крепка

|. У Успенској цркви, на моју молбу, показаше ми, у југозападном крају, иза гробова владалачких, гроб митрополита Кипријана Србина, који је дуже време управљао руском прквом.