Godišnjica Nikole Čupića

51

После двора, разгледасмо књигохранионице, »оружну палату«, и друге знаменитије зграде. У »оружној палати« чува се старо скупоцено оружје, скиптрови и круне покорених држава. Поред круне краљева пољских лежи скиптар пољски, пребијен на две поле !

Тога дана у вече опет се видех с г. Милошевићем, и разговарасмо дуго о догађајима у Србији 1858 и 1859 године.

Ручак у Сокољницима

Наши домаћини, варош Москва и Словенски Одбор, беху нас све сместили у великој, лепој гостионици милионара "Кокорева, у Замоскворечју. Ту нас је увек очекивала пуна трпеза јестива и пива. И ми смо гостовали или ту, или у оних којих нас је гостољубље позивало. Пред гостионицом су увек стојали упрегнути интови, који су нас возили, куд нам је била воља. Интова је било толико да смо, кад сви пођемо у један мах, имали места по два у колима: ређе смо седали по тројица или по четворица у једна кола,

Маја 21 московска је општина спремала ручак на своме имању Соколницима о којима беше раније реч.

Кад су Цар и Царица први пут довели у Москву снаху своју, принцезу Дагмару (садашњу Царицу), општина московска начинила је у Соколницима красну пољску дворану, у којој је угостила Њихова Величанства. У тој дворани је сада нама ручак спремала. Из Москве у Соколнике возили су нас свечано, по старом московском обичају: у сваки интов беху упрегнута по четири врана коња напоредо; хамови су на коњма црни, а по хамовима она |»зорун«) као бадемова зрна, сребрне су мале плочице. Б, то беше пријатно за вожење и дивно за гледање.

> А