Godišnjica Nikole Čupića

58

с поштеном исповешћу његове законитости, ја се надам да ће и Руси, као добри Словени, као народ великодушни, који осећа своју моћ, као добри синови и верни следоваоци наших светих апостола, наших општих првих учитеља, да ће наша браћа Руси први изрећи красну реч хришћанске љубави и измирења /Слава! „Кивео).

Кнез В. А. Черкаски седео је према мени. Док је Ригер говорио, Кнез се је често врло жестио, и врло марљиво бележио на своме јеловнику шта ће му одговорити.

После Ригерове здравице наста неко необично расположење у дворани. Али ево се диже Кнез Черкаски и поче, после неколико приступних реченица, овако:

»Господо, овде је исказана мисао, која је, без сумње, блиска и драга свима нама, мисао, да односи двеју страна; једне — велике, јаке, самосталне, и победоносне, друге — мање и силом судбине покорене, да се ти односи утврде на правичности пи равномерности. Ако се не варам, ако сам добро сватио смисао сјајне здравице коју чусмо, то је мисао коју је хтео казати један од наших гостију. Господо! Зар овде, у овом скупу, има и једнога човека, који не би то желео 2 |Нема! Сви то желимо). Ови ми то желимо, и ја смем тврдити, да Русија ту цељ потпунце и достиже. А одиста у чем се може видети та равномерност ; — У две области: 1т јите риђисо и по јите ртрајо, у области права државнога, и у области права засебнога. А разгледајмо, какви су односи тих двеју страна у тим двема областима, које су, у осталом, тако тесно везане једна за другу, да нико и не може у једној радити овако а у другој онако.

»И тако, господо, је ли Русија одржала идеју равномерности спроћу несрећне Пољске, несрећне, у осталом, по својој кривици 2 Је ли одржана та мисао у области државнога права 2 Господо! многи од нас који смо овде,