Godišnjica Nikole Čupića

60

тиче више него незахвално земљиште онога порескога уређења захтевима кога, ми смо сви, без поговора, дужни покоравати се, јер свака држава тражи, и има право да тражи, од својих грађана новаца за свршивање општих потреба 2 А најпосле, господо, може ли когод тражити, да једна област у држави буде мање оптерећена од других 2 мање него и само племе које господари г2 (Не! Не!)

»Питам све словенске госте: не би ли они сви, од првога до последњега, били задовољни, кад би дома, у својој земљи, могли уживати потпунце сва она права која има оно племе које влада у њих /Слава! Живео) Е, сад да видимо како то свако на по се стоји у Пољској.

»У нас, у самој Русији, с многих огромних послова, који леже на влади, судови се тек од скора уређују по новим начелима; и то је створ, за који ће довека бити благосиљано име данашњега царовања /Слава! Живео, плесак). Господо, у губернијама руским које су дуж Висле (Руси плескају) суд усмени и јавни заведен је много пре него у губернијама великоруским и малоруским. Истина, то није био тако савршен суд, какав је овај који се у нас тек сада уводи, али је у сваком случају био много бољи од онога који је био у нас до скора!

»ба просвету народа, доста је да кажем ово: у губернији тулској, одакле сам ја, иу којој има 1,200.000 душа, има само једна мушка гимназија, а у висланским руским губернијама, где је сада уређено 10 врло малих губернија, таких школа има 24! То су, господо, Факти којима ми смемо слободно одговарати на највећа наваљивања Јевропе. /Плесан).

»Господо, прелазим на порез.

Овде беседник показа да у губернијама дуж Висле (он нигде не ће већ ни да именује Пољску) државнога данка долази на једну душу, око 4 рубље, а у Русији