Godišnjica Nikole Čupića

„ . . ~ а .

108 РАТОВАЊЕ ХЕРЦЕГА СТЈЕПАНА С ДУБРОВНИКОМ

нике видимо на херцегову двору још 19. Јануара 1451. у Ђурђевцу, а одатле ће се бити вратили кући“.

По повратку својих посланика одлуче Дубровчани, да остваре своју пријетњу о Олокирању херцегових обала и да му тако спријече сваку трговину и везу с Италијом, те да га што прије присиле, да попусти. Они се стадоше најживље спремати на мору, и њихови су бродови у брзо крстарили око Стјепанова приморја. Стјепан пак бијаше већ на чисту, да му треба напанути републику", а међу. тијем јој узнемириваше котар плијењењем, које може бити није ни престајало како је једном почело“.

Херцег је знао положај свој и своје земље. Није се варао, да ће се рат ограничити на огледу његових и ре-

-

: — Јир. Напад. 40. О тим посланицима, као што већ помепух, кажу п Рањина, 256, п Безимењак. 61, да је рат пдануо «рег (1851 атравсја(ог!“.

46 _ Види се пз млетачких листина, које ћу доцније поменути, тако и из дубровачког писма посланику у Угарској од 13. Августа 51. Беб, ве сошт. ф! Ке. 1451—52., штампапог у Матк. Беаг. 1. 205.

#38 _ Рањича 254. Ја мислим, да у Рањиџе треба оставити ријечи «Фегпипо 1п [ап(авја“, које су без сумње њешто окрњене, те је причање мало нејасно, али п Нодилова исправка уфегпипо 1ојашета« чини текст још тамнијим. Особито јој нема мјеста што љетовисац пе помињо пначе никакве ни апјабема» ни «сауаПемпа», него у опште војску херцегову, а говор би о слмој првој био погрјешан. Зашто дакде исправкама уноснти у текст стварне погрјешкевг

4 — «Тасеу Б5бесрап рнети 1 рани диоргоуабко 2отуе, ођган 5е уђесе за ротос и т. д.“ Матковић Вад УП. 247., и опет за тијем доцније каже, да је сабор „наредио Јанку Хуњадском, да Стјепапу «тароујед! да ве Кап! од перпја(е!(уда фе педа рохода даџџп зуадјат 1 гаји.» 248.

: оде = - ша олЕ дин ЕРЕ а „ег.“" а = о 201. лан