Godišnjica Nikole Čupića

из:з о РОБИЈА НУНКЕ 217

23) забију се у тврдињу града, ) као јазавци се (с') казематима |(каземат ма са-

крију (скрију, заклоне).

24

Јазавац је позната европска четвороножна животиња, врло налик на пса, која живи у подземним јамама (јазбинама), што их сама себи изрије. Поједине лагуме и мање јаме, које су близу правог стана, јазавац напуни кукурузом, пшеницом или другом раном, што је лети са својом породицом по њивама накраде. То му је рана за цеплу зиму и пролеће.

Кажу, да је врло смешно гледати, с каквом журбом јазавци ону покрађену рану уносе у свој подземни стан.

Каземати су станови, који се пружају поред обимних зидова градских. У њима посада живи поглавито за време каквога бомбардања, па зато они и јесу са свију страна за бомбе непробојно озидани. Тако с непријатељске стране каземати су опасани најдеољим зидовима, у којима обично нема никаквих прозора; јер ови, као и врата, распоређени су само у супротном зиду, који је према градској унутарњости подигнут. А одозго су сви каземати покривени дебелим сводовима. поврх којих је још и дебео слој земље насут.

Димњаци и одушке за пречишћавање ваздуха (вентилатори) намештени су у овим дебелим сводовима. Но при свим предохранама против влаге и застајања покваренога ваздуха, какве су употребљене нарочито у новијим казематима, ипак зтановање у овима не сматра се за онако пријатно, као у касарнама.

2) божије око и најневољније (најбједствујуће, најнесрећније људе)

26) олакшава (лакша)

:') као и у Ужицу (овде) у великој (великом) гостионици (хану)

Хан је турска реч, која долази од арапско-персијскога ххан, ххане, што значи: кућа, дом. Но овде хан означује гостионицу (стрању) за караване.

Он обично представља велико здање са једном, или више авлија, у којој се могу сместити не само многи људи, него и коњи, камиле, па често и повећи делови