Godišnjica Nikole Čupića

ПРИПОВЕТКА У ГРКА 59

их походе, те им остаје само да кроз решетке од прозора укрштају своје пламене и пуне жудње погледе. И ако је ова слика из апсане, опет је мишљење о човеку сувише натуралистичко.

прање

У збирци „Ела. Диујиоти“ пма неколико приповедака на којима ћемо се мање задржати само зато, да не би овај преглед испао сувише дугачак, а од којих свака за себе има интересантних и карактеристичних особина.

Тако је занимљива патетична приповетка „Бадемов ивет““) од Аристида Рукиса, у којој се описује како су једни родитељи нашли своје дете за које су мислили да је пре десет година пропало у пожару у Цариграду, а које је спасао и одгајио један добар човек (Барба Ставрос), који се после тог догађаја преселио у Атину где су се затим и родитељи детета настанили.

Штета је што у овој романтичној историји пес-

_ник, који иначе има лепог талента, није умео да очува

и веровање читалаца у оно што им прича, али много је већа штета што је врло млад умро. Приповетка је на лепом научно-књижевном језику. Писана је 1881. године.

„Прстен““) од Јов. Дамвергиса ( Лаџшвгоуђс). Јеленица, ћерка једног бившег војног капетана, вратила је претен своме веренику зато што је из војне побегао, а ког је она јако волела. Посрамљен таким презрењем младић се враћа у бој противу Турака, и „од зеца постаје лав“. Сад су о његову јунаштву причали и људи и горе, а причали су још и о јуначкој смрти његовој. Али он није погинуо како се мислило, и како је веровала и ње-

5) Та дуд #16 "АџоубвАца. 5) То Дажтулид.