Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 73

а пр = па

се види како је у току Х[Х. в. начин изборног суђења улазио све више у употребу. Тако је, да узмемо за пример неколико последњих деценија,

181.—1860. год. решено путем изборног суда 25 међународних спорова

1860.—-1880. , > » » 51 међународни слор

1881.—190. , » - 3 1111) међународних спорова Осим тога, то тврђење побија сасвим и Факт, да су се — као што ћемо видети — за ових последњих пет година готово све западне државе исповезивале уговорима, и обавезале, да своје међусобне конфликте износе или пред нарочите изборне судове или пред Хашки Изборни Суд.

Ти најновији међународни уговори, као и установљење сталног суда за међународне споровеу Хагу, и свечана изјава од стране 26 суверена, који су потписали Хашке конвенције, да се међународни сукоби могу и мирним начином расправљати, и да изборно судство може доста допринети да се прошири област права и учврсте осећаји међународне правде ', јесу велики историјски догађаји, који крунишу успехом давнашње тежње човечанства. .

Но да се процени, како је важан свеколики значај тих догађаја, треба се упознати и с оним, што их је изазвало (5 њима довелој, или убрзало.

Двоје је нарочито моћно утицало на вршење еволуције у мишљењу о односима међународним, и на снажење опште жеље, да се међу државама утврде правни односи, и да се ограничи употреба силе за расправљање њихових неспоразума и сукоба. То су, најпре, сам природни процес којим су културни народи — под упливом техничких открића, која су олакшала саобраћај, и финансијских, трговинских и других послова, који су их приближили — упућени на што јачу узајамну зависност. А после, и агитаторски рад равличних међународних удружења, која се под именом Друштава Мира борише против ратовања и тешких војних намета, тражећи да се, зарад културног напретка и општег мира, што јаче утврде правни односи међу државама.

5) Га Котате, р. 50. Кеа: Напдђисћ, 104. 2) В. Конвенцију о мирном расправљању међународних епорова,