Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 75

није имала. Најудаљенији народи приближили су се и исповезивали интересима, а подела рада коју је изазвала међу народима утакмица на светским тржиштима, довела их је све у узајамну зависност Ни један народ није данас потпуно независан. Један је другом потребан; сваки од свакога зависи. Цена злата у Буенос Аиресу утиче на курс у Европи; од жетве у Тексасу или јужној Русији завиви како ће наш Стижанин продати своју пшеницу и пошто ћемо ми јести хлеб. Особито су данас народи јако повезани зајмовима, дуговима, и различним финансијским пословима, а те веза чине, да лични интереси читавих маса људи из једних држава зависе од тога, хоће ли бити мира и правилног развијања у другим, често удаљеним државама у чије су зајмове или предузећа уложили своје уштеђевине.

Као у материјалном, тако и у духовном погледу све се више учвршћују везе између народа. Научна открића, истине научне и тековине културне постају одмах заједничко благо свега човечанства. За боље књижевнике и песнике, за велике уметнике и правце уметности, нема више граница народносних. Карактеристична су за данашње време удружења која се склапају ради научних испитивања, усавршавања или одржања какве заједничке установе, ради сузбијања заједничких невоља, пили зарад лакшег успеха у каквој заједничкој борби. За време париске изложбе 1900. год. држало је у престоници Француске Републике своје конгресе 300 међународних удружења.

И круг заједничких интернационалних интереса, све се више шири, у колико се напред иде. Међународни су односи данас тако многоструки и велики; мешање и општење грађана различних држава тако пространо, да су се народи најразличнијих раса, народи културни, у велико изједначили у мишљењу, у погледима на живот и свет, па и у осећајима. Јуначка борба Бура у јужној Атрици против завојевача, Енглеза, освојала је симпатија и у гудурама наше Шумадије, као у Француској и Немачкој ; а страхотна погибија људи за време Руско-Јапанског рата потресала је до дна душе и наша осећања. Цела је истина, дакле,