Godišnjica Nikole Čupića

76 ПАЦИФИСТИЧКИ ПОКРЕТИ У Х1Х. ВЕКУ

да културне народе веже нека врста сродства. То се сродство очитује у истоветним и заједничким хуманитарним тежњама, осећањима и идеалима народа. На глас да племените намере Цара Николе П. очекују на Хашкој конференцији извесне тешкоће — пок. кнегиња 6 Вишневска, председница друштва АШапсе шмуегзеПе Дез Гепштез ропг | едисаџоп, поднела је тој знаменитој конференцији, а у корист руских предлога, петицију коју је потписало два милиона матера из свих крајева света. Међу потписницама су биле и управне чланице нашега Кенског Друштва. Том свестраном интернационалисању мисли и осећаја, служи и штампа свих земаља. За журналистику се вели да је данас постала силом, коју прошли векови нису познавали. Требало би можда то друкчије казати: штампа је у толико моћна, у колико је орган једне силе, која одиста, никад није била тако велика као данас. Та сила јесте просвећено јавно мњење, у ком су сви културни народи сложни; које се уздиже изнад сваких тесногрудих погледа људи и народа; које се буни против неморалности, насиља и неправде, ма где се и ма од кога вршили.

Јавно мњење је, могли бисмо још рећи, узвишени међународни трибунал, чија решења нису истина друкчије обавезна, осим колико пх таквим чини неодољивост моралности и правичности коју садрже — али трибунал коме данас већ морају полагати рачуна велики и мали народи.

Природно је и разумљиво, да су данас, кад је међународни живот толико развијен, ратови тежи и опаснији но што су некад били; и да су војни терети сада, кад је међу народима велика утакмица у индустрији, трговини и другим културним пословима, много штетнији и несноснији. И што човечанство више напредује у правцу којим греде, биваће и већим опасно-“ стима изложено, ако се не нађе начина да се војни терети смање, а поводи за ратне сукобе ограниче. Тежина војних терета осећа се нарочито у индустријским | аемљама, па, ако би и постојало оно, што браниоци | великих војних буџета увек и свуда тврде: да новац, који се на војску и војну опрему троши, остаје већином у земљи — мора се при свем том признати да би

Вава ја < те“