Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИТПЊИЦА 131

Инстинкат је кад узмемо прасе испод крмаче, које се овај час опрасило, па га метнемо двадесет корачаји даље од крмаче, оно ће ипак наћи крмачу и одмах ће је сисати ').

Инстинкат је кад пас, који има пантљикару глисту, тражи траву комонику и једе је, па се њом ослободи од пантљикаре. Кад је пас здрав и нема пантљикаре, он онда п не гледа на траву комонику нити зна за њу. Он дакле, кад добије глисту, тражи ту траву инстинктивно и једе је, а ми не можемо себи представити да пас зна да је га трава љековита, јер иначе морао би знати ботанику п медецину ).

Инстинкат је кад дијете на сиси плаче кад је гладно и тражи сису материну. Тај плач дјетињи није свјестан, јер дијете није могло доћи искуством да плачем дође до сисе и није искуством научило сисати. Јасно је дакле да дијете инстинктивно плаче, кад је гладно.

Инстинкат је кад пчела тек што је изашла. из ћелице, тек што се родила, чисти одмах ту ћелицу и приправља је за матицу, да у њу снесе јаје. Ово није могла та млада пчела научити ни од кога, јер су маторе пчеле на паши. |

Инстинкат је кад се ларва пчелиња завије у кокон, а никад није могла видјети како се то ради. Јасно је дакле да то чини инстинктивно.

Инстинкат је кад млада пчела гради ћелице швстороугаоне, које су архитектонска ремек-дјела што се тиче штедње у простору и материјалу, у правилности углова и јачини конструкције и које нам претпостављају велику интелигенцију. Пчела није дошла до тога искуством и размишљањем, јер није могла видјети од старијих пчела како се граде ћелице, јер су маторе пчеле на паши. Младе пчеле граде ћелице послије њеколико дана како су угледале свијет. Очевидно је јасно дакле да пчеле граде саће инстинктивно, нити се може претпоставити така велика интелигенција у

ту Вид. Вотапез: Гле се сте Ешулекипе па Тегтећећ стр. 174. 175

2) Вид. Ууазшапп : Газбпеск џпд Пеентеп2 по Теггејсћ стр. 21. 9у%