Godišnjica Nikole Čupića

132 ПАБИРЧЕЊЕ ПО КЊИЗИ ПРОФ. Д-Р БИХНЕРА '

пчеле за градњу саћа, тога архитектонскога ремекдјела, а могли бисмо баш рећи надчовјечанскога.

Инстинкат је кад пчеле хране црв матичин, пчелињи и трутовски. Црв матичин хране самијем млијечем, пчелињи и трутовски испочетка млијечем, а кад се црв почне издизати у ћелици, онда га хране рђом . п медом. Све ово што чине пчеле нијесу могле доћи искуством нити су могле научити од старијих пчела, које су на паши напољу. Јасно је да их овдје води нагон, да чине оно, што иде на корист друштву. Пчеле дакле хране уљеве инстинктивно.

Инстинкат је кад се младе матице послије ројидбе | оплоде, пчеле престају хранити трутове, јер им храна потребује за прихрањивање црви пчелињих. Пчеле кад престану хранити трутове, ови онда малакшу сасвијем те их пчеле вуку напоље из кошнице, да не поумиру у кошници и тијем не окуже кошнице. Пчеле дакле не туку трутова као што се мисли него немају за њих хране (млијеча: да им даду, те трутови поумиру од глади. Пчеле не чине то по својем искуству, него чине инстинктивно, нити су могле то научити од других старијих пчела, јер оне пчеле, које су лане извлачиле трутове из кошница напоље, одавно су поумирале. Пчела живи шест недјеља љети. Апсолутно дакле нијесу могле пчеле од других пчела научити, да истерују трутове из кошнице напоље, него оне то чине инстинктивно |).

7) Вриједно је овдје споменути како погрјешно мисли Романее, велики паучник, у својој књизи Плје сезз се Епгу киле па Тегтејећ на стр- 186. и 187. Он вели: „Добру илустрацију (за непотпун инстинкат) пружа нам инстинкат пчела о убијању трутова. Сврха је овом мрцварењу зацијело, да се пчеле ослободе некорисних ждероња. Теже је питање пак зашто су те некорисне ждероње уошће и дошле на свијст. Нагађа се да прекомјерни број трутова | и само једна матица показује нам на оно вријеме, у којем социјални инстинкти | још пијесу били тако компликовани и утврђени, и пчеле стога живљаху у мањим друштвима. Ово тумачење звони врло веројетно, премда бисмо могли очекивати да су пчеле могле развити инстинкат, прије него што се та перијода развитка свршила, да матица не леже толико много трутовских јаја или да се трутови потуву још док су ларве били. Не смијемо превидјети да код зољева мужјаци раде, ако и уошће кућевне послове, а сестре им доносе храну и хране их и били су њекад корисни чланови друштва и тек су доцније изгубили те корисне инстинкте. Које било тумачење боље, свакако чудновато остаје, да ми у овом случају код животиња. које имају највиши и најсавршенији ипстинкат, наилазимо на Фдагрантни примјер о непотпуном инстинкту. У толико већма пада у очи, да се инстинкат за убијање трутова није развио бар у правцу да се трутови туку у времену кориснијем т. ј. док су ларве или јаја“.

" "_" 1" "јулу