Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 219

Котлине |(вира у Ибру), пре рата 1876. г., а после једне плаховите кише, нађено је читаво римско гробље које је вода ископала; тада је нађено преко 50 саркофага — камених сандука с капцима — различите величине и поређани један до другога. Занимљиво је то што је сваки сандук био затопљен оловом, па када су отворени, у њима беху читави костури с опруженим рукама поред тела, и у сваком сандуку поред костура стајао је затворен и пун крчаг с водом. Тако исто, око Самокова и града, Сочанци су находили многе паре и равличите оставе — старине, а највише находили су чиста олова у тежини до 50 ока у једном комаду, које су више пута односили у Нови Пазар и тамо продавали. Данас нема ни оних камених сандука — саркофага, јер су Сочанци све нештедимице уништили, и од њих прекројили крстове и друге белеге за своје умрле. Само

један камен с латинским натписом — по причању мога пок. оца — сачуван је и узидан негде са спољне стране

у зид сочанске цркве која је данас сва малтерисана и окречена, те се не зна место где је. Овај је камен, управо, сакривен приликом зидања цркве, јер је било неко наређење од тадашњег митрополита Мелентија Грка, да се сви писани споменици „безбожних Латина — јеретика“ — униште.

И на левој страни реке, више Самокова, находе се трагови од зидина и закопина, те изгледа да се је град простирао и преко Сочанске Реке, или је може бити било какво предграђе његово.

Северно од града има једноставна такозвана „Савина Стена“, на којој се познају као отисци ноге човечје и ноге коњске, а још северније, у данашњем пољу добравском, налази се сада мало језеро, за које се везују и причају толике бајке о некаквој хаждаји која је у језеру становала, и свакога дана по неком утврђеном реду прождирала момка или девојку из града. Пред језером показује се и данас место као гроб, за који се прича како је у њему »ала“ закопана."

1 Ево тога предања — са незнатним изменама -— како га је пре три године, у Сочаници прибележио мој бив. ученик Комнен Поповић, свршени ботослоз призренске богословије.