Godišnjica Nikole Čupića

(с ја Дв ОДИШЊИЦА у

ковацу, испод цркве, имају такође неке старе закопине и дуварине, о којима не знамо ништа више рећи. Вероватно је да су то остатци некадашњих сеоских кућа старе Сочанице Сел чанице из доба краља Милутина.

Од махале Раковца настаје стрменита и каменита уграна — Сокољача, која је суподина Средњега Дела, а огранка планине Лопата; а обоје зу обрасли густом и разноврсном шумом. Ту на припртој падини Сокољаче, а недалеко од Раковца, има неколико старих дубова који крунама својим скривају од ока белу сочанску цркву, која је пре 40—45 година подигнута или боље рећи настављена и прилепљена на темељу и зидовима прастаре цркве, чији је олтар стари и утесан у једноставној стени. Данашња црква нема ништа примамљиво што би дражило и привлачило око гледаоца, а у њој једва ако би се нашао мали број од присутних старих Сочанаца који би умели гледаоцу — странцу показати на једну покретну плочу, испод које воде степенице у издубљену камену потајницу или скривницу, која би могла у случају невоље примити у себе и сакрити 30—40 људи. Осим старог олтара и потајнице, и озим онога камена са латинским натписом, који је негде у зиду сакривен, нема ништа више што би привукло пажњу путника — странце. Цркви је данас храм света пречиста — Ваведење. Близу цркве находи се прекрасан извор Богдановац, а сваке године купи је сабор на дан 29. августа, на светог Јована-Главосечу. „Да ли је традицијом била очувана успомена на стари храм — Ваведење, или је то приликом новога зидања и посвећења узето произвољно, као и то за што се збира сабор на дан 29. августа — не знам; али знам толико да је садашња црква обновљена и подигнута заузимањем некадашњег сочанског кнеза Ћирка, кога "су наскоро, после освећења цркве, убили из освете Арнаути из Сељанца.

На југу, недалеко од града »„Чивутана“, између села Сочанице, Слатине и Церање, уздиже се не много висока али рудама богата и врло занимљива Градац Планина, о којој се причају многе легендарне приче. На Градцу имају и данас се показују столови и столице отесани вештачки из саморасле стене, а недалеко око