Godišnjica Nikole Čupića

959 ПОМЕНИК ЗЕМУНСКЕ ШКОЛЕ личђ, подписати умолћнљ Михаиловичђ; Димитрје Матковичђљ, подписати умолћнљ Михаилович; Петарђ Јшкичт, умолћиљ подписати С. Коларовичђ ; Михаилђ папаТома: Петарљ ЖКивковичђ; Михаилљ Драганљђ Миханловичљ; Радованђљ Андреевичђ, подписати умолћнђ Коларовичђ; Х. Стефанђ Вштовичљ; Јоанђ Антоншевичљ; Павле Геормлевичљђ, Анастасљ Неделковичљ; Маноило Марковичљ; Стефанђ Огнинђ Милутиновичђ; Јгнатђ тби-. вановичђљ; Димитрје Бзгаровичђ; Василије Василијевичђ; Столнђ Павловичђљ; Спасое Поповичђ; Георги Петровичђ; Мојсило М. Лазаревичљ; Гешргие Романчичђ: Мопсило Јшвановичђ; Панта Стефановичљ.

У трећој пи четвртој тачки овога поменика говори се о патронату земунске школе, и према њима је врховни патрон митрополит карловачки, а непосредни је патронат протојереј земунски с још четири лица. А у тачки 14, да би се умножавали приложннци, одређује се да се 114 јануара на дан Светога Саве српскога просветитеља сваке године држи школско торжество, и да се у цркви на литургији јавно помену имена живих приложника, а један ученик да им благодари, и да говори о просвели и цркви. Дакле, све је то дотле до 1826 године у Земуну било заједно, црква и школа уједно прослављале Светога Саву, а 1812 године | новембра само су отпочели прибирање прилога за издржање школе, као што се види из 18 тачке овога поменика.

По томе школска је слава заведена у Земуну тек 1826 године, што се јасно види из поменуте 11 тачке, у којој се наређује да се држи школско торжество. А кад се ово упореди с временом заснивања (почетка) школске славе у Кнежевини Србији, када је Кнез Милош Велики наређивао празновање и прослављање Светога, Саве, што се види из писмене наредбе од 5 Фебруара 1897 године ВЉ 194, у којој се вели да сви у Србији празнују Светога Саву, којега је он још раније узео за заштитника школа (М. Ђ. Милићевић — Школе у Србији, „Гласник“ књ. 24. стр. 6), онда излази да је почетак школске славе у Срба у Крагујевцу прво, а за тим у Београду, негде између 1817 и 1827 године, па се по том ширила и по другим српским школама;