Godišnjica Nikole Čupića

[4 ДВА ДАНА У СКОПЉУ

управо о многобројним грађевинама цара Јустинијана, византијски историк долази на скопљанску област овим речима: »лли и мени ваља почети од цареве постој„бине, те да она заузме прво место у моме казивању као што је прва међу осталим покрајинама. Јер она „једина има да се дичи и слави, одгајивши и образо„вавши цара Римљанима, којега се дела пе даду пи „речима исказати ни писмом описати.

„У Дарданцима европским што живе иза драчких „гранпца,) близу градића који се зове Ведеријана (по „ст. читању Бедеријана) било је село по имену Таври„сион (по старијем читању Тауресион), одакле је родом „цар Јустинијан који је васељену васпоставио. То је село „он на брзу руку оградио четвртастим зидом, поставивши „на сваки угао по кулу и наредивши да буде и да се зове „ Тетрапиргион (четири куле). А наспрам тога села поудиже најсјајнију варош и надеде јој име Јустинијана, „Прима (латинским језиком Прва), те таким начином „награду издаде земљи која га је одгајила. Свима је „Римљанима приличило да заједнички изврше ову оба„везу, пошто је тај крај подигао свима општега спа„ситеља. Ту је (Јустинијан) сазидао водовод, набавивши »тој вароши на свагда и у изобиљу текућу воду. И »Ммного друго је којешта извршио што му као осно»ваоцу вароши чини част и достојно је сваке похвале. „Није лако избројати божанске храмове, нити се могу „речима описати дворови великаша, ни геличина, дво-_ урана, ни лепота тржишта, ни улица, ни чесме, ни ку„патила, ни домови с продавницама. Просто да кажем „варош је велика и многољудна и у свему благоугодна уи таква да може бити столица свеколике оне области. „И потлауно одговара таквоме достојању. Илиријски архијереј изабрао је ову варош као највећу по ве»Личини међу осталима да му буде столица, те да се „и тиме подржи и дика царева, пошто се варош узноси »као његова постојбина, а он се опет слави да ју је „подигао. Довољно је да кажем што сам казао, јер се

=

') Драчке границе су се свршавале источно од Охрида. По Ливију Шарпланини се на запад простирала Илирија. на исток Дарданија а на југ Македонија. По Ливију је Ведес граница између Македоније и Дарданије. Гласник 257, стр. 38 цитат И. С. Јастребова.