Godišnjica Nikole Čupića

И ла нв и У па рта ГОДИШЊИЦА 15

„све.потанко исказати не може зато што би сваки „опис морао изостати иза хвале која припада вароши цара достојној.

„И градић Ведеријану сазидао је из нова и утврдпо уга је много боље У Дарданцима је била од старине и нека варош која се зове Улпијана. И њени су зиудови били понајвише попадали, а нису ни ваљали, и „били су и пређе неупотребљиви. Цар је и њих све„колике поправио, и уредивши све како треба, надео „је тој вароши име Јустинијана Секунда, што ће ла„тински рећи Друга.

„Педалеко од те вароши подиже другу варош, које „раније није ни било, и надену јој име Јустинополис, упо имену чиче свога. И Средца и Ниша вароши, па „и Германа и Пауталеје зидови су се били такође вреуменом искварили. И њих је оправио и начинио да им непријатељи не могу досадити. Међу тим варошима „подиже са свим из основа и три варошице: Крати„скару, Куимедаву и Румисијану“').

Навлаш смо узели цео извадак о овоме предмету из Прокопија, да би се јасно видело да је Јустинијана Прима у Скопљу.

Ради црквених повластица везаних од Јустинијанова времена за архијерејску столицу, калуђери су средњега века прогласили да је Јустинијана Прима била у Охриду, те да би се оним повластицама користила Охридска црква. Данас нико не сумња да је у Липљану јужно од Косова стара Улпијана, коју је, по наведеној белешци Прокопијевој, Јустинијан огласио за Јустинијану Секунду. Није сумње и о томе да под Дарданијом требз разумевати средишњу област Балканског Полуострва, која је у садашњем турском Косовском Вилајету, јужном делу Србије и неким деловима југозаџадне Бугарске. У томе што Прокопије са Јустинијаном Примом помиње Ниш, Средац (Софију), Герман (данас Џермен на Џерманштици недалеко од Дупнице у водопађи Струме) и Пауталеју (данашњи Ћустендил) још јасније се види како Јустинијана Прима припада данашњему Скопљу. Иначе се само по себи види да

5 Ргосорп де аеф сја ТУ, 1, Едо Глпдот!ци уо1 П1. Вопл 1838.