Godišnjica Nikole Čupića

о је још чист натурализам, пи нема, ничега романтичног. Ту на сваким вратима халка, често потешка и подебела, са чвором на доњем крају, врши службу нашега сувременога електричног звонцета.

И ми устависмо кола на малом тржишту пред црквом Св. Спаса, црквом српском и грчком, двеста триста метара испод града и вали-пашина двора, који је растављен од града само пространијим тржиштем. Клисар нас црквени није дочекао, пи куцали смо узалуд док се не отвори порта црквена неким другим кључем, и мп уђосмо у порту, сличну старинским балканским двориштима. Разлика је била што је овде простор био испуњен гробовима митрополита, владика, свештеника и осталих знатних људи црквене општине. У северном крају од дворишта изгледало је да је кућа, с маленим прозорима, плаво обојена. К западу је по целој дужини авлије простран трем, у коме такође има гробова. Ту се народ склања од зла времена. Ту се и ми склонисмо од врућине, докле донесоше кључ црквени. Из поменутог покривеног трема силази се к цркви по седам осам степена. Црква изгледа као подрум. Већа јој је половина у земљи. Она је тако сакривена и тако пичим не пада у очи не с улице или из града негоим из саме порте, да ви видите да сте у цркви истом кад сиђете низа степенице и пред вама се отворе врата црквена. Немогућно је објаснити од куда је то тако: да ли је за турскога времена нарочито тако начињено, у намери да се црква склони од турских очију или је црква још ранијега порекла, па је, не зна се чега ради, тако закопана. Како било, утисак цркве је повољан, благ, онако како треба да буде утисак једне богомоље. Црква није ни тако малена ни тесна као што би изгледало на први поглед особито гледајући из порте. На столовима за читање биле су грчке књиге, знак да је црква мешовита, грчка и српска. И ту тек, гледајући грчка слова наместо словенских, ви их гледате другим очима.

Као Европљанин, ви бисте их гледали с пуним поштовања пијететом као споменике старе културе и као слова једног народа толико заслужног за културу. Као сувремени Србин, ви их онде, на земљишту то-