Godišnjica Nikole Čupića

“чл Ура је. Ху

ПЕДАГОШКИ КЊИЖЕВНИ РАД М. Ћ. МИЛИЋЕВИЋА 3

У оно време кад у Србији сем „Српских Новина“ и једнога или два политичка листа, који излажаху трипут недељно, не беше ниједног стручног листа, Милићевић покреће своју „Школу“, да с неколико стотина једва писмених учитеља поради на бољитку основне наставе у још вазалној кнежевини Србији; и, при свима тегобама и материјалне и моралне природе, уређивао је истрајно и мајсторски. „Школа«“ је увек излазила тачно на време: !, 10 и 20 сваког месеца с лепим језиком, који је свима служио за углед, и без и једне штампарске грешке, а попуњавана често, особито у почетку, од краја до краја његовим радовима, па јен саме дописе он прекрајао, узимајући из њих само главну мисао.

„Школа“ је покренута ! Септембра 1868 године, дакле онда, када се оно у нас почео живљи рад на просвећивању народном и на реформи основне наставе. У првом броју уредник њен се обраћа читаоцима својим овако: „Помози вам Бог, сви драги пријатељи, који по лепој земљи српској помажете данашњој деци да буду људи!

· „Нека је срећан ваш рад у винограду господњем !

„Прва реч моја, најтоплије поздравље моје, ето прво лети к вама, трудбеници око узданице српске, око прославе или. поруге имену и времену нашему. И с вером у Бога, и с уздањем у ваше српско срце, ја вичем из дубљине душе своје: Пред вама је сва будућа Орбија!<.

„Школа“ се јавља да већма оживи разговор о народном обучавању и васпитању; да изазове питања, која до сад нису подевана; да по могућности осветли која су још нејасна; да позове све снажније и вољније радине на то поље данашњих задужбина, те ту да се такме у служби видела против мрака..... А понајпре од ње ваља очекивати, да изнесе на јавност стање наших школа те да се према томе потражи помоћ где је потребна“....

И у ! броју већ он је почео да доноси ваљан свој рад „Школе у Србији“. који је после и одштампан у засебну књижицу, те је онда дуго служила као изворно дело о првим школама у нашој отаџбини до тога времена. Из тога марљивог састава видимо, да је у Ср-

1%