Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА

АЕ

бији од 1888 па до 1844 у основним школама предаван

(У ЈУ р) и — Немачки језик! |

Ове исте године, настојавањем вреднога министра Матића, покренути су учитељски зборови у Београду, на којима је суделовао и Милићевић и о свакоме састанку доносио извештај у својој „Школи«. (Све му је ове извештаје писао пок. Стева Д. Поповић, који се те године био вратио из Немачке). Зборови су. се састајали и по унутрашњости и о свима су слани извештаји „Школи“, и она их је све штампала. Од важнијих чланака у овој години да споменемо само ове:

„Васпитање“, „Не ћу па не ћу“, „Синовља љубав“, „ Школини послови: 1, Пи Ш Игра, ТУ Потреба спреме,

У Здраво васпитање, УГ Вид и слух, УП Осећање, УШ Јасно појимање и критика“, „Како је за здравље боље да је уређена школска зграда“, „Једна реч о потреби школских библиотека“, „Љубав према отачаству“ и „Жудња за изучавањем“ — обоје у примерима.

Идућа, 1869, година је још обилнија. Да споменемо из ње само ове важније чланке: „Рашта је човеку морално образовање и како се добива“, по Богољубову, „Нешто о телесном васпитању“ од Д-ра М. Ружића, „Основна школа и њезин рад“, „Шта вреди пример у васпитању деце“, „Педагогијски темељи“ по Паулсону, ује ли педагогија управо наука“ и „Закон ски предлог о народним школама у Аустрији“ од Ст. Д. Поповића. И ове су се године састајали учитељски зборови по свој Србији и Милићевић је доносио извештаје у својој „Школи“ о њима, а у београдском је и лично суделовао, докле у њему није почео држати своја чувена практична предавања из рачунице пок. Ст. Д. Поповић, о којима је такође доносио опширне и најповољније извештаје и соколио учитеље, да иу другим предметима ударе овим путем. Ове је године најживље радила и велика „Комисија за школе“ под председништвом Д-ра Јос. Панчића, која је међу првим законским предлозима донела и закон о уређењу прве учитељске школе у Србији (оне у Крагујевцу) иу тој је комисији и Милићевић био један од најактивнијих чланова. И о раду њеном редовно је доносио извештаје у својој „Школи“. Ове је године преко уШколе« позвао учитеље на скупљање дечјих игара.