Godišnjica Nikole Čupića

256 ГОДИШЊИЦА

Како се онај пространи, континентални плато поклапа са северном европском зоном ћетинара, тосеу Норвешкој, у колико од њега у ту земљу улази, назива регионом шумским, а онај високи, уздужни плато. регионом планинским. И та два региона распознају се јасно. Кад се с каквог виса у јужној Норвешкој поглед баци на земљу, види се велики низ брегова, прплично једнаке висине, који се наслањају један па другог, покривени зеленом гором, што се таласа у недоглед. А са западне и северне стране опточен је тај шумски предео високим, голим планинама, које се пз даљине плаве, и с којих на много места бљеште глочери и снежне стрмени. Ако се, затим, попнемо на те планине, и с којег њиховог виса погледамо наоколо, имаћемо сасвим друкчији призор. Пред нама, сад, разастиру се неограничене, мрко-суре, таласасте просторије, које су покривене папратом, баруштинама, језерима, врбацима, снежним пољима преко којих се магле повијају. Докле око допире — сама стеновита пустош која се плави као море. Цео предео изгледа једноставан, јер се удолице и дубље долине не виде, док им се не приђе окомку. И овде се, на хоризонту, дижу висови, изоловани или груписани као острва из мора, само што су нижи. Они су покривени снегом или ледом.

На западу, ближе мору, плато се диже до 1800и 92000 м., па испроваљиван, одонуд, дубоким засецимаи Фјордовима, пада окомно у море, док се према истоку спушта поступно, градећи дугачке и простране, вишемање правилне тавапе, који изгледају као степени каквих џиновских басамака, и прелази у шумске брежуљасте пределе. Планинска пустош је далеко већа, пространија од шумских предела и питомина, тако да даје карактер целој земљи. Норвешка, је кршевита планинска земља; а Шведска је равна.

Земље зиратне има врло мало, и она се сва састоји из наноса, које су некад, у давна геолошка времена, глечерске реке остављале, овде-онде у стеновитим удолицама, и из муља који су, доцније, реке нанеле у долинама. Неколико бројева даће најбоље слику Норвешке. На простору од 322.304 квадратна километра, колика је та земља, заузимају голе стене 191.067 км., планинске прљуше 94.150 км.; баруштине 19.000 км.“ ; језера, 19.407