Godišnjica Nikole Čupića

из СКАНДИВАБИЈЕ 269

Ж

Пре одласка из Норвешке Ибсен је штампао још и своју велику историјску драму „Претенденти«“, 1364. У овом прегледу Ибсеновог песничког рада, који мора бити кратак, можемо се само мало задржати на дотадашњим његовим првим делима. У „Катилини«“, један даровит, амбициозан и смео, али развратан човек, објављује рат римскоме друштву у ком се само насиљем, лукавством, интригама и подлошћу долази до положаја; могли бисмо слободно рећи, објављује рат у опште друштву људском, јер за Ибсена, друштво не значи дуго што, до „скуп оних који се плаше истине, и који Фразама премазују ране“ (Вгапдез). Као у овом првом комаду остаће Ибсен увек, до краја свог живота, бунтовник, револуционар; само што ће у доцнијим делима нападати поједине сталеже и класе друштвене. Како у драмама Ибсеновим нико не остаје некажњен за своје грехе и слабости, то је и Катилина кажњен за свој распуштен живот тим што љуби девојку која га воли али га се гнуша.

У Свечаности на Солхаугу, обрађена је тема коју је доцније и Бјерстјерне Бјернсон својом драмом Сттрре Ниаа, а пре обојице њих, дански песник Херц, у једном свом комаду, третирао. Ибсен је дошао на њу сећајући се неког свог доживљаја. Млади ритер, у комаду, Гудмунд, који је и сам песник, налази се између две женске. За једну, Маргиту, веже га симпатија из прошлости, док је она још била девојче, а за другу љубав. Прва је удата, али разочарана браком и несрећна, вратила се у жељама свом пређашњем драгану, ког сад љуби страсно до лудила и злочина; а друга је млада девојка, љупка, смерна и одана. Тежиште комада јеу карактеру Маргите, психичкој борби њеној, и у раду песника да се исплете из неприлика у које га је двострука љубав довела.

Ибсен воли да изводи на позорницу контрастне женске типове: једне, зреле, лукаве, с јаком вољом и страшћу; друге, нежне, смерне. Маргита је прототип Хеде Габлер, као што је њен комични муж прототип Тесманов. Овај је комад писан стилом старих балада.

Госпођа Ингер од Острата је сјајна трагедија, с историјским јунацима а измишљеном причом. Даровита и