Godišnjica Nikole Čupića

из СКАДИНАВИЈЕ 971

лећи јој одушевлење и идеалност. Пример имамо на Страманду који је некад био идеалиста и песник. Па до чега је доспео сад, кад има дванаесторо деце које треба хранити; кад преза од некадашњег свог младићског слободњаштва, и труди се да сачува нурију и друге своје положаје у друштву, савијајући грбачу према свакоме. Али ни сама љубав по себи није трајна. Она је страст,а страст не траје дуго. Засветли као пламен, па се угаси. Остане само хладан угљен. Морал: брак је основан на лажи и деградује човека, убијајући му самосталност и вољу. До оваквог псеимистичног гледања, дошао је песник посматрајући живот и бракове око себе. Брандес му је једном, у разговору о овом комаду, приметио да »уима и здравих кромпира поред болесних.“ „На жалост, одговорио је Ибсен, „не сећам се да сам икад на здраве кромпире наишао.“

Па може ли друкчије битиг Песник на то питање не даје одговора, али нам се чини, да он верује да би могло боље бити, кад би друштво постало боље, и кад би људи имали јаче воље да буду срећни. Да на ову тему — на коју ће се и доцније враћати, — дође, подстакла га је и књига Фру (госпође) Колетове, сестре Вергеландове, Начелникове кћери (1855) која је, у своје време, произвела велику сензацију, и у којој се такође напада на модерни брак.

Комад је, као што је напред речено, произвео велико незадовољство у Норвешкој. Није се могло опростити песнику што је покушао да потресе темељ на ком почива фамилија и друштвени морал. Он је дирнуо оно, у шта се, по општем мишљењу, особито у једној религиозно-Филистарској средини, није смело диратп. За то је огорчено нападнут са свих страна. И колико се писало противу њега, још више се говорило и носило од уста до уста. Ибсен је, као некад Бајрон, постао у својој отаџбини нека врста чудовишта. Улазило се и у његов лични живот и тамо се тражило објашњења за онолике дрскости и циничности. Признавали су му да је песник, али су га огласили као рђавог човека. У таквим приликама решио се да иде из земље. Али је пре поласка публиковао још своју драму Претенденти.