Godišnjica Nikole Čupića

974 ГОДИШЊИЦА

нема, и није никад имао политичког програма. За њега су и све релпгије једнаке. Он изобличава лаж и неваљалство, ма ко их штитио и бранио. Ниједна установа, ма како се држала за стару и свету, неће њега заплашити и одбити. Он ће је напасти само ако сумња да у њој има лажи, јер је лаж највећи порок, демаскирајући и износећи у правој светлости њене браниоце п носиоце.

Ибсен је идеалиста, у колико јунаци његових драма нису просте копије из животе (и историје), него његова властита створења; а ревалпста, у колико су личности и прилике његових драма такве да им се у могућност и истину никад не може посумњати. Необично је његово познавање људи. Он је песник идеја. Из његових дела, кад их читамо или гледамо, издвајају се мисли и аксиоме као варнице из кремена кад се креше. Његова дела, можемо рећи, нису друго до особене процедуре за пробање: колико су које мисли истините и јаке. Као песвика, идеја видимо га у Претендентима. То ће остати увек. И по гдекоје махне уметности Ибсенове, којих се он никад неће сасвим ослободити, сретамо у овим првим његовим делима. Таква је, на пр. његова склоност да символише јунаке у својим драмама у току саме радње, те по кадшто не знате да ли имате пред собом живу личност или алегорисаву мисао. У ранијим његовим делима има извесне шематичности у техници драмској.

Али са свим тим одликама п успесима, Ибсенова, популарност не би изашла из граница Норвешке или, можда, још и Скандинавије. Да постане велики, светски песник, требаће да напусти исландске саге и историју, уобичајене изворе за песничке радове, и да почне узимати теме из савременог живота; да раскине с романтиком која ограничава избор сижеа, и са стихом који ограничава слободу дијалога и уноси музике онамо где је непотребна, да се лати питања која живо интересују савремене генерације и прихвати нове мисли о цркви, моралу, породици и друштву, жени и њеним правима, о дужностими родитеља, правима деце, атавизму, итд.

Ибсен је имао 36 година, кад је оставио своју земљу, у коју се, осим једне кратке посете 1885, није за 37