Godišnjica Nikole Čupića

978 ГОДИШЊИЦА

оног чудовишта што се у комаду зове Боиг („криви“). Они нису ни рђави ни добри. Од зла може бити добра, а од њих ништа. Нису ни за пакао ни за рај; најбоље би било кад би, као стари некорисни материјал, дошли поново у казан, да се претопе, и потом у нове облике салију. Ибсен презире такве људе. Под старост, и кад се вратио у своју земљу с дугог странствовања по свету, Нер Гинт жали што му је век прошао бесмислено и на празно, и почиње осећати грижу савести. Враћајући се једног вечера из шуме у којој је некад, у младости, често беспослено и весело пландовао, чу некакве гласове око себе. Шишарке које му се пред ногом котрљаше, гунђаху: „Ми смо питања која си требао да решаваш“. Ветар је уздисао: „Ми смо песме које си требао да певаш.“ Росне капљице које су падале с грана, шапутале су: „Ми смо сузе које ти ниси проливао“. Сламке, с пута, говориле су му: „Ми смо дела која си требао да радиш“.

На супрот том типу (Пер Гинту) изнео је песник у комаду једног сељака који је истина прсташ, јер је не разумевајући више дужности које има за своју отаџбину, осекао себи прсте да не би ишао у војску; али је се у уском кругу свог хоризонта борио јуначки, тамо у норвешким планинским гудурама, са суровом природом, и испуњавао савесно, и с пожртвовањем, дужности према породици, деци и најближој околини својој. Овај човек схвата тачно озбиљност живота. Критика данска имала је да што-шта замери овоме комаду. Клеменс Петерсен је налазио у њему доста нејаснога, а Брандес није могао одобрити строгост песникову која овде прелази у мржњу на људе. Али је Ибсен сам био задовољан с овим својим делом п ценио га као један од најбољих својих радова; и имао је право.

У Омладини, 1869, пародисане су велике аспирације једне млађе, а неспремне, неспособне па и неваљале генерације. Јунак комада који има нешто сродности с Рабагасом Сардуовим (1871), Стенгард, јесте један од оних типова, којих, рекли бисмо, у модерним друштвима и парламентарним државама има више него што их је икад било, и на које се најлепше примењује име Гур-Гур. Без икаквих начела, без вере и љубави, а тргујући са свим тим, труде се они да се испну на