Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 279

више положаје. Ибсен нема милости за такву омладину, а нема је ни за њене старије. Комад је занимљив. Неколики типови, који су овлаш [али тачно) оцртани, биће доцније израђени с више и дубље студије. Селма је, на пример, прототип Норе.

Исте, 1869 године, ишао је Ибсен, по жељи краља Карла ХУ, у Кајиро да представља Шведску и Порвешку на свечаностима при отварању Сујецког канала. Том приликом џутовао је неколико недеља по пределима, дуж Нила, а отуд се вратио у Минхен.

Прво идуће његово дело била је велика и светскога значаја драма Цар и Галилеац, штампана 1878 године. Четири године радио је он на овој драми за коју су и потребне биле простране студије. Гибон није с више верности, у својој Историји дао, нити су Сенкјевић и Мерешковски занимљивије у својим романима описали оно знаменито доба, у ком се стара, јелинско-римска култура сударила с пдејама и захтевима нове, Христове науке, и новог света који беше на помолу. Ибсенова је драма велика слика оне грандиозне борбе, а ефекат је њен силан и непосредан. Оп верује у корисност зла, бола, патња и невоља. Певоље челиче људе, гоне их на борбу, и граде од слаботиња јунаке. Деспотија руска одгајивала је од увек безброј јунака који су у борби за слободу залагали животе своје, и дала доста великих, генијалних људи, Толстоја, Достојевског, Некрасова, Тургењева и друге. И хришћани су, оних првих векова, у патњама црпили снагу. Јулијан, последњи сјајан тип класичнога света, јунак овог комада, дигао је хришћанство И помогао му да победи гонећи га. И не само то; оп га је — по Ибсену — спасао од материјалисања или пропасти којој је било изложено у близини двора, и као државна вера, каквом га је начинио био Константин Велики. Гоњено и стављено на нова искушења и муке, оно се пречистило, и старинска радост у подношењу жртава и мучења за веру вратила му се. Једна од великих мисли, коју илуструје ова драма јесте: да су страдања и мучеништва, која људи подносе за какву мисао или науку, доказ унутарње вредности те мисли и те науке. (Неплк ГРвеп, Вјогпв!.. Вјбгпвоп, ђу 6. Вгапдез "Бопдоп 1899 сетр:- 71).