Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 289

дани „пријатељски“ савети да пази, да им посао не квари, дајући му на знање да могу изнети неке ружне ствари из његове куће и његовог приватног живота. Обичан начин којим се гомила служи! У невиним и чистим односима Росмера и Ребеке, једне нордландкиње која је примљена у Фамилију, и у којима, док Росмер није био опасан, нико није видео чега прљавога, хтели су сад тражити његове грехе, и узроке, са којих му се жена убила.

Ово су спољне прилике драме, а тежиште је исте у унутарњој, психичкој радњи Росмера. Ибсен је мајсторски извео п неуспех његов у раду на облагорођавању људи и његово самоубиство из једнога истог извора: из личне сумње у чистоту своје савести. Росмер је имао оног благородства које Ибсен тражи, али се на примеру у овој драми показало, да само с благородством карактера не иду особине и врлине потребне ва вођење борбе. Ребека је важнији карактер од Росмера. То је један необичан, али леџ и велики тип жене. Она је волела Росмера ; и да би му показала, да је вера његова у могућност облагорођења душе људске истинска, скаче с њим у реку.

У „Госпођи с Мора“, „комедији“ (пет чинова) која, је публикована 1885 решава се опет проблем о слободи брака. Она је нарочито занимљива карактерима и приликама које износи и описује. Жена има живљу машту од човека. У ње су јаче романтичне склоности, под јачом је импресијом непознатога, изванреднога и неограниченога. Тајанственост је привлач:!... Све те особине потенциране су у карактеру Елиде, јунакиње овог комада. Она је скоро патолошки тип. Родила се у једном Фару (светиљка кула), негде на западној обали Порвешке, одрасла је на мору, и воли га некаквом мистичном нежношћу. Док је још девојче била, срела се с једним мрнаром који ју је занео својим причама о путовању по мору, о страшним бурама, лову на китове. Очарана и хипнотисана, везала се с њим за море. Измењали су прстење које је он за тим бацно у море. То је било њено верење. Затим је тог необичног мрнара нестало, док јој једном није из далека поручио да га чека и буде спремна да пође. Она му је одговорила, да је прекинула све с њим. Доцније се

ГОДИШЊИЦА ХХ1Х 19