Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 2091

природе, јаком завишћу, жудњом за доминирањем, чежњом за неумесним сјајем. Таква, каква је, не може сама бити срећна, нити другог усрећити. Тежи за високим, великим, а сваки њен рад је низак или излази на нискост. „Ах, ругло и нискост постижу као проклество све чега се ја дотакнем«“ — вели она једном приликом. Левборга, пријатеља из њена девојачког доба, који се под утицајем друге једне жене (Теје) поправио, натерује опет да пије из задовољства да опроба своју моћ; па га, најпосле, натера на самоубиство, тим, што му — из зависти што је друга жена на њега имала јачег и бољег утицаја — спаљује спис, уништује дело које га је чинило славним. Мужа свог презире за то што је поносна а он обичан, без талента, Ффилистар. Због тога мрзп и оно што је под пасом од њега носила. А јако осећање лепоте. чувало ју је од ниског пада. Таквој жени живот мора бити досадан. Хеда је болесна, блазирана.

Могућно је, да је Ибсен желео показати, како у друштву полукултурном, с уским погледима и ниским пороцима, необични, велики, природни дарови несрећу доносе и пропадају, али је свакојако и ово дело славопој јачини воље и одважности — најважнијим елементима индивидуалности. Значајне су речи Хедине, кад је чула за самоубиство Левборга. „Ах, како је то спасоносно сазнати да ипак на овом свету има нечега независног. Левборг је имао куражи да удеси свој живот према својој идеји. И ето, он је извршио и нешто велико у чему има одблеска лепоте. Он је имао снаге и воље да се тако брзо дигне са совре овога живота.“ У самоубиству гледала је она (а и песник) мушку снагу, самосталност, индивидуалност! За то је онолико полагала да се Левборг лепо убије, зато је и сама на то пазила кад се убијала.

Поред свега што је ружно код Хеде Габлер, она није несимпатична. Њена смрт оставља силну импресију; и ми се с комадом растављамо суморни, јер видимо још једном како једна снага |велики таленат и способност) пропада, а живот остаје опет на људима обичне и осредње вредности, какви су Тесман, Теја, идр. Могућно је да је и био циљ песников, ако је каквог нарочитога циља поставио себи, радећи на овој изред-

19%