Godišnjica Nikole Čupića

~

о

ПЕДАГОШКИ КЊИЖЕВНИ РАД М. Ђ. МИЛИЋЕВИЋА

У другом одељку говори о овоме: [ „Шта треба учитељу, па да његова настава буде од користи и да је ђаци примају с вером“; П „Опште расположење дечина духа, на које поука највише треба да се оснива“; ИТ „Општа начела у настави, методи и поступања (начин за лично обучавање, начин за заједничко обучавање и начин за позајмичко обучавање)“; ТУ „Опште особине доброга метода у обучавању, и помоћ коју даје методу дисциплина и добро држање школе«; У „Место и намештај школе (уредба у школи, школино место и намештај“ ; и УГ „Школски протоколи и књиге“. Ово би дакле била питања, која данас много шире обухвата наука о настави или Дидактика.

Трећи део је Методика. У њему су ови одељци: [ „Настава у вери, читање и писање«; П „Српски јеБи 1 „Рачун“ У 1 Историја: М-удемљопис МУ] „Шта би још било да ве учи у основној школи“ |Земљодеље, прва знања из Физике и из Кемије, која су потребна за живот, нека знања из заната, Хигијена и КосмограФија).

Четврти део говори о учитељу, о дужностима његовим и то: о дужностима у вери, о дужностима спроћу старијих, спроћу других људи, о особитим и засебним дужностима учитељевим, неколике поуке за засебни живот учитељев и неколике напомене учитељкама 0основних школа.

Пети део говори о томе ,Како треба држати школу у васпитном погледу“, дакле о реду школскоме или дисциплини у ужем смислу. Овде су ови одељци: [)уПослушност«; П.„Реди тишина“ ; Ш „Чистоћа“ ; ТУ „СОмерносте“; У „Услужност“; УГ „Учтивост“; УП „Истинитост ; УШ „Дисциплина“ и завршетак. У завршетку каже: »ја писах што год могох простије ове поуке. Ништа овде нема ново. Наравно да сам много и пропустио, а нешто сам можда казао у краће. Но мудрост оних који ме ушчитају попуниће моје пропланке“.

Разуме се и по себи, да би према данашњем стању ове науке имало многа што шта да се замери и овакој подели, и оваком несређеном и непоузданом излагању. Али ваља знати, да је ово писано онда, кад у Србији не беше ниједне учитељске школе нити и једне штампане Педагогике и Методике. И онда су ово биле