Godišnjica Nikole Čupića

304 ГОДИШЊИЦА у по многобројним радионицама прерађује у различну грађу, и шаље у свет. Г. 1897 спуштено је Гломеном пет милиона стабала, а то је више од једне трећине целог извоза дрвета из Норвешке. Постанак споменутих градова, као и више других на Скагераку, изазвала је трговина с дрветом.

Код 204 километра прелази пут на источну обалу реке, којом ће даље пћи. Још два три сахата, и брегови се почињу приближавати, а предео узимати планински карактер. Изгледи у даљину сад су широм слободнији. Воз се стално пење, а из шуме се не излази. Недалеко од пута дижу се високи брегови, на којима се снег види (Братигбратен, 1164 м.. Тронфјелде, 1700, висови Рондане, 2100 м., ХумелФјелд, 1570 м.). На ставицама су често улазили или излазили, у групама, ловци. Виђали смо и доста Енглеза који живе лети у том крају, и баве се хватањем младица у Гломену или којој притоци те реке. Тим се спортом баве Енглези у целој Норвешкој, чак до крајњег севера. Закупе од општине, где се настане, по један део реке, близу којег водопада, и пецају, често читава породица, отац, мајка и деца, по цео дан. Закупна цена махом је велика (2—43000 дин.) а што је главније, пи од ухваћене рибе само мали део припада закупцу. Све остало долази општини која је продаје за Енглеску.

Овај шумски предео богат је на дивљачи за лов, особито великим птицама, тетребима и лагопедима, а има још доста јелена и ирваса којих је у средњој Европи одавна нестало. И опасног дивљег звериња има доста по шумама и планинама Норвешке. Држава даје велике награде за утамањивање њихово, као и за утамањивање птица грабљивица. По званичној статистици, 1897 године убијено је 50 медведа, 70 курјакова, 80 луксова, 11.000 лисица, 1100 орлова, 5000 кобаца.

Што се пут више пењао, температура је нижа бивала. У Тонсету, једном важнијем месту на северу Естердалена, код 347 километра, које лежи. пет стотина метара над морем, жива у термометру стајала је код - 20. У вагонима, је било хладно као зими. Куће су, као свуда у планинским пределима норвешким, покривене земљом Шуме су проређене. Гломен, највећа норвешка река, ту је мало већи горски поток, који се