Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 58

Море, Атлански оксан п Северно ледено море, како где, на стотину километара. Тај плато задржава хладну воду великих океанских дубина, да не идс обалама и не продире у Фјордове, који су много дубљи од тога платоа (дубина је Фјордова 700—1900 метара). Све то — релативно топла вода (најтоплија је око Дронтхјема), погодност подводних обалских платоа, карактер обале с њеним дубоким урезима, многим мореузима, безбројним острвима и тихим архипелашким басенима доприноси да су воде норвешке увек обилате рибом, и у извесно време преко године нагрћу из пучипе неизмерна рибља јата обалама да тамо проспу икру, пли да траже хране. У Норзешкој се народ од најстаријих времена бавио риболовом. Старе саге говоре о шареним бродовима с разнобојним једрилима, на којима су се извозили богати товари рибе у Енглеску, пре хиљаду година. Некад се само од рибе живело, а и данас је риболов у Норвешкој један од главних извора народнога богатства, и чини 10'/, целокупног земаљског прихода. Год. 1897 уловљено је у Норвешкој морске рибе у вредности 25 милиона сканд. круна, а извезено је исте године, које рибе које индустриских рибљих прерађевина, за 52 милиона круна.

Различне су врсте рибе којесе лове у норвешким водама, али су најважније оне, које повремено долазе обалама, и које се, према томе, у извесно време хватају. Међ ове спадају извесне врсте смуђа, каблијо, затим херинга, макро (всотађег зсотфђгиз, Франц. тадџегац) и младица.

Од половине јануара до почетка априла надолазе, од пучине, масе каблија да у близини обале и ушћа Фјордовских проспу своју икру. Зато је у марту и априлу најјлчи лов те рибе. Она се лови дуж целе норвешке обале, али је највише има и највише се хвата на извесним, од памтивека реномираним, тачкама: у префектурама Ромедаленској, Нордландској и Тромсоеској, а специјално у архипелагу Лофотен, у префектури Норландској. О риболову на том крају беше већ говора. У Ромсдалену ловило је 1896 зимњих месеца 12.000 људи с 2200 лађа, а на обалама Финмаркена, 1897 г., ловило је у априлу и мају, кад каблијо долази обали гонећи једну слабију врсту рибе рода Салмониде,