Godišnjica Nikole Čupića

318 ГОДИШЊИЦА

је одиста скоро „нечитљив“ (а једини је), п има поправака и допуна, што још више отежава читање, али ја сам га, бивши 1903 у Дубровнику, прочитао и преписао, иако нисам могао сва места разабрати. По том свом препису, хоћу сад да комедију оценим и изложим.

Комедија Јерко Шкрипало није очувана у поменутом рукопису цела. Али не недостаје много, само почетак прве појаве првога чина; није тачно што Г. Павић каже: „а од Јерка Шкрипала нам се мали комадић сачувао.“") Комедија је писана у прози. Не може се рећи је ли изворна и колико; можда је, која црта, или који део интриге, узета однекуд из талијанске књижевности. Све што се може рећи то је да у њој има толико локалне боје да је општи утисак да је она изворна, на дубровачком земљишту поникла. Она има доста црта старе дубровачке комедије; типови, ситуације и речи опомињу каткад на Држића и Наљешковиђа. Лепа није, ни јака, још мање фина; напротив. Она има доста грубости, а нарочито порнографије и скатологије; примера за то има, додуше, и у старој дубровачкој комедији, алп је овде, чини се, тога више. Она није ни вешто састављена, и једна врло плитка интрига служи јој као основ; расплет је још наивнији, као што је, у осталом, често и у комедији ХУГ века. Она има културно-историске важности, пошто црта, прилике онога доба у Дубровнику. Она има важности и за Фолклор, пошто се у њој каткад певају песме које сличе народнима, или говоре пословице.

Личности Јерка Шкрипала рађене су махом по обрасцима дубровачке комедије ХУМГ века. Познато је да су у комедији ХМГ века типови стални. Има тип љубавника, тип слуге, тип комичног старца, паразита, куртизане, педанта, итд, и свака је личност рађена по једном од тих типова, по готову обрасцу, по шаблону, с утврђеним цртама, с конвенционалним особинама, прописно. По тим обрасцима рађене су и личности Јерка Шкрипала. Сам Јерко главна је личност. Он је властелин, као што је често случај у старој комедији (у Наљешковића, на пример). Породица његова је стара

5) А. Раллс, навед. дело и место.