Godišnjica Nikole Čupića

ЈАШУЊСКИ МАНАСТИРИ 353

су стари конаци онда изгорели, само су цркве остале, па су поново оправљани конаци и опет их Турци палили за време Карађорђево и Милошево. У то време, вели, чинили су Турци велике зулуме Србима и калуђери се разбегли из манастира. Тад је, чини мисе, и онај камен обаљен.

Кад је Краљ Милан ослободио од Турака и ове наше крајеве и присајединио Србији 1878 године, онда је исти камен подигнут са земље и намештен на староме месту, као старински знак богомољаца, али кандило неје више намештано, нити је ту горело. '•

3. Пертаћанин сазидао Јашуњски Манастир. Прича казује како је неки човек из села Пертата обновио и сазидао манастир на реци Јашуњи, те и данашњи дан Пертаћани говоре: Идемо у Јашуњу у наш манастир. Тај су манастир градили наши стари........

Ево, како казује ту причу Чаче:

У оно време пролазио је овуда цар Селим, али тебдил (преобучен) и као божјак (просјак). Пролазећи "тако кроз села иградове да види како се дели правда у његовоме царству, сврати и у село Пертате.'" Сељани се сажале на божјака, даду му соли и леба и угосте га за севап и своју душу. При поласку из села божјак не могаше да пређе преко реке, јер беше надошла повећа вода, те га један сељанин пренесе на грбини (леђима) преко реке. Божјак тада сврати у кућу тога сељака, који имађаше принову (детенце), и остави један завежљај крај детета као дар. Чим је божјак изишао из куће и путем замакао већ у поље, сељак брже одвеже онај завежљај да види чиме је то могао божјак да дарује, а оно се на његово велико чудо просуше све сами дукати!

Брже, боље, потрчи сељанин за божјаком, и стигнувши га на близу, рекне му:

16 Такав се знак виђао у почетку деветнаестога века и код Манастира Раванице крај речице Равана. Код села Сења, четврт часа до Манастира Раванице, постојао је један крст одакле је, веле, кнез Лазар сјахивао с коња и увек пешке прилазио к манастиру. (Ј. Вујића Путешествије по Оербији књ. Г, стр. 116, Београд, 1901).

7 Село је Пертате подаље на левој страни Мораве, а у сливу реке

Јабланице, на пола пута између Лесковца и Лебана,

ГОДИШЊИЦА ХХЛХ 28