Godišnjica Nikole Čupića

379 ГОДИШЊИЦА

Сабори бивају у женском манастиру 15 августа, а у мушком 7 јануара и 24 јуна.

Народне приче о овим манастирима

Причестила се косовска војска у јашуњском манастиру. Околни народ даје велику важност јашуњском мушком Манастиру Светом Јовану, и сл великим поштовањем и неким поносом прича:

Кад се у оно време збирала војска за Косово из ове наше стране око Лесковца, Мораве, Заплања и Суве

Планине, пре него што је пошла на бој сва се та војска причестила у Јашуњском Манастиру. "

Ф. Камен. Чим се изиђе из села Јашуње, одмах иза садашње селске гостионице Милоша Ђорђевића, дугогодишњега народнога посланика, и кад се пође путем ка Манастиру види се и сада један камен висок метар и пб крај пута с леве стране. На том камену при врху укопан је повећи крст, а више овога издубљепно место при врху где је, веле, стојала иконица Светога Јована и поред ње горело кандило. Неки досељеници рекли би да је тај камен од некуда долетео, и да се зове Девојкин Камен, али народ не зна то да је камен летео и да је од некуда долетео! Прича постоји о том камену у народу, али овако како ми је причао Чаче у Лесковцу :

У старо време, вели, до тога камена ишло се на колима и коњима ка манастиру, а кад се дође до камена, тад се сви поскидају из кола и сјашу с коња. Ту се гологлави прекрсте, па одатле иду пешке ка манастиру, а кола и коње поведу за собом.

У време мојега детињства, вели Чаче, а то ће бити око 1835 године, путовало се већ на колима и коњима до самих манастира, јер је тај камену оно време био обаљен и лежао на земљи крај пута без иконе и кандила. Причали су мп п отац и деда да су Турци палили оба манастира за време Кочине Крајине (1788), и сви

15 Овако народ прича, а напред наведени натпис у тој цркви тврди да је црква подигнута 1517 године, дакле, после косовске битке на сто и више година. Али се може сматрати, према овој народној причи, да је тај манастир постојао и пре косовске битке, па је доцније као и многи други запустео и разрушен, те је онда 1517 године поново и изнова сазидан.